Re: řemesník a zásoby ke konci roku
u mě si klienti popisují zezadu každého nákupu materiálu/spotřeby číslo faktury vydané, kde se toto spotřebovalo a byli tyto nákupy schopni obhájit před FÚ... ale předchozí účetní nemá ani rozepsáno, co pod tuto zásobu patří... myslela jsem, že je to nedokončená zakázka, ale vzhledem k tomu, že OSVČ nevystavoval za I.Q. žádné faktury, tak se mi to zdá podivné a hlavně OSVČ ani neví, že by nějaké zásoby ke konci roku měl... Proto se snažím přijít věci na kloub.. Je mi jasné, že tabulku v př. 1 DP FO je pouze informativní, tak snad nebude nějaký problém, když za letošní rok nebudu uvádět jako PS zásob nic (opravdu není žádný podklad, co sem spadá)...
I v daňové evidenci máte povinnost provést ke konci roku fyzickou a dokladovou inventuru majetku, pohledávek a závazků. Materiál je majetek a provádí se fyzická inventura toho, co během roku nespotřeboval nebo neprodal. Má povinnost vést skladovou evidenci a výsledek inventury, tedy konečný stav, uvést do tabulka D. Pokud má paragony a neví, kam materiál použil, má docela problém s daňovou uznatelností...hezký večer
paní v.e.n.d.y, toto já vím (u všech mých klientů je otázka prokazování daňové uznatelnosti vyřešena, ale toto je nový klient), ale jde o to, že OSVČ o žádném nespotřebovaném materiálu ke konci nic neví, jelikož všechny zakázky v daném roce zpracoval a vyfakturoval... takže nemá samozřejmě ani žádnou inventuru, protože nic nezbylo, ale předchozí účetní do tabulky D bohužel zapsala údaj a nemůžeme dohledat, co to je, protože žádné podklady k daňovému přiznání jeho účetní nedělala...
1) může se také jednat o drobný majetek, některé účetní ho v tabulce uvádí do zásob
2) máte za dotčené daňové přiznání zodpovědnost?
3) jste daňový poradce?
4) zaplatila Vám OSVČ za kontrolu tohoto daňového přiznání a za práce, které jdou nad rámec současné smlouvy o zpracování aktuální DE?
5) pokud ne, tak doporučuji staré problémy neřešit. Když dojde na lámání chleba, tak stará účetní od toho dá ruce pryč s tím, že se po ní někdo v DE rachtal a že ona již odpovědnost nenese. A kdo bude mít nakonec problémy?
to dělala "účetní-samouk"-i když v tomto případě se o účetní nemůže ani mluvit, takže to podle toho vypadá... doklady a přiznání předala, ale žádné konečné tiskové sestavy (neznám ani KS pokladny-tu nevedla), záznamní povinnost k DPH ani podklady k DPFO nedělala...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 7. 2014 18:48
Dobrý den,
zajímalo by mě následující: pokud OSVČ (např. kameník, stolař) nenakupují nic do zásoby, vše nakupují na danou zakázku a do konce roku nestihnou dokončit zakázku, na kterou nakoupili materiál, tak ten nespotřebovaný materiál se neuvádí do přiznání daně z příjmů FO jako zásoby, že? Setkala jsem se právě teď s tím, že předchozí účetní toto uváděla do tabulky v DP jako zásoby, ale podle mě se o zásoby nejedná...
Děkuji za ujasnění