Re: Jak se pracuje s DPH?
Ať prodáte výrobek komukoli, musíte při prodeji odvést státu DPH z prodejní ceny. Odvádíte na účet finančního úřadu, kde jste registrovaný jako plátce DPH. Obchod, kam váš výrobek prodáte vůbec neřešte, ti samozřejmě odvedou také DPH z prodeje ale vlastně jen z rozdílu mezi nákupem od vás a prodejem. To už vy neřešíte.
Daň z příjmu je něco zcela jiného.
>>>Dobrý den, chci se stát OSVČ a věnovat se výrobní
>>>činnosti. Pokud vyrobím nějaký výrobek, nakoupím k
>>>tomu
>>>potřebné součásti, suroviny etc.., které samozřejmě
>>>budou obsahovat v ceně také DPH.
Nebudou obsahovat DPH, pokud je budete kupovat od neplátců DPH. Pozor na to při kalkulaci cena.
Jakmile vytvořím ze
>>>surovin vlastní výrobek, stanovím cenu a následně
>>>dopočítám
>>>výši DPH. Když výrobek prodám A) já sám, komu a jak
>>>odvedu těch 21% DPH? B) pokud výrobek prodám teprve
>>>do
>>>nějakého obchodu, obchod si DPH vyřídí sám nebo kdo
>>>zase odpovídá za výběr DPH? C) Já jako výrobce musím
>>>vlastně odvést daň ze zisku OSVČ + DPH?
>>>
>>>d) (tak mně jenom napadá, jak je možné že, při tolika
>>>danění nejsou peníze ve státní kase :D)
>>Ať prodáte výrobek komukoli, musíte při prodeji
>>odvést
>>státu DPH z prodejní ceny. Odvádíte na účet
>>finančního
>>úřadu, kde jste registrovaný jako plátce DPH. Obchod,
>>kam váš výrobek prodáte vůbec neřešte, ti samozřejmě
>>odvedou také DPH z prodeje ale vlastně jen z rozdílu
>>mezi nákupem od vás a prodejem. To už vy neřešíte.
>>Daň z příjmu je něco zcela jiného.
>Jen dodávám,že plátcem DPH se musíte stát až po
>dosažení obratu (tržeb) nad 1 mil. Kč, v 12 posledních
>měsících. Do té doby Vás DPH nemusí zajímat. Jsou jiné
>problémy OSVČ.....držím palce!
Pokud budete prodávat neplátcům DPH, tak se jim výrobky s Vaší DPH prodraží. Komu budete prodávat více - neplátcům či plátcům DPH?
Jen bych doplnila, že státu neodvedete celé DPH, které vypočítáte z prodaných výrobků, ale odvedete jen rozdíl mezi DPH které budete mít na dokladech při nákupu materiálu a služeb a DPH z prodaných výrobků.
příklad:
v lednu vystavena faktura na prodej 100 ks výrobků za 50 Kč, to je 5.000 + 1.050 DPH
ale v lednu nakoupen materiál na výrobu za 1.000 + 210 DPH, nájem skladu 2.000 + 420 DPH.
Státu na DPH za leden tedy odvedete 1.050 - 210 - 420 = 420 Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 7. 2014 18:48
Dobrý den, chci se stát OSVČ a věnovat se výrobní činnosti. Pokud vyrobím nějaký výrobek, nakoupím k tomu potřebné součásti, suroviny etc.., které samozřejmě budou obsahovat v ceně také DPH. Jakmile vytvořím ze surovin vlastní výrobek, stanovím cenu a následně dopočítám výši DPH. Když výrobek prodám A) já sám, komu a jak odvedu těch 21% DPH? B) pokud výrobek prodám teprve do nějakého obchodu, obchod si DPH vyřídí sám nebo kdo zase odpovídá za výběr DPH? C) Já jako výrobce musím vlastně odvést daň ze zisku OSVČ + DPH?
d) (tak mně jenom napadá, jak je možné že, při tolika danění nejsou peníze ve státní kase :D)