Re: dovolená místo nemocenské
Pokud si nepřejete vystavit neschopenku, tak Vám ji nevystaví (alespoň taková zkušenost s FN Brno). Sama jsem to taky praktikovala v nemocnici - hned při příjmu jsem sdělila, že si nepřeji neschopenku a taky mi ji nikdo nevystavil... Dovolenou - pokud Vám ji odsouhlasí nadřízený můžete mít namísto neschopenky...
Ještě se mi nestalo, že by se lékař nezeptal, jestli potřebuji nebo nepotřebuji vystavit neschopenku. Pokud si ji necháte vystavit a v zaměstnání ji neodevzdáte, nebudou souhlasit vyloučené doby na příloze při příští nemoci a na ELDP. Při kontrole se na to přijde a mzdová s tím bude mít spoustu práce a asi vás přetrhne jako hada.
Sama si taky neberu neschopenku při kratších nemocech, ale u operace bych si to netroufla.
Pokud by neschopenka byla vystavena a Vy jste si vzala dovolenou, přesto bude počítána do čerpání podpůrčí doby v nemoci. TAkže se Vám někdy může stát, že Vám třeba v případě delších nemocí bude tato doba chybět/ počítá se do PD i když za ni nejsou dávky.)
Co se týká odpovědi p. Líby, troufám si tvrdit, že pokud je PN vystavena a dávky nečerpány nebude se a ani nemůže nic na ELDP vykazovat. Zrovna tak ani v RO nebudou ve VD figurovat tyto dny jako vyloučené, protože se do VD počítají jen pokud by byla čerpaná nemocenská.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 7. 2014 12:27
Prosím Vás, když mám naplánovanou operaci (křečové žíly cca 3 neděle neschopnost) a nechci neschopenku, protože mám hodně dovolené, můžu si vzít místo nemocenské dovolenou? Jak to je, když mi ji stejně třeba vystaví a neodevzdám ji zaměstnavateli. Musím nebo nemusím? Jak by to bylo s tím posledním týdnem, kdy by mi měla neschopenku platit ČSSZ a zaměstnavatel by neschopenku neměl, neposlal by ji, ale od lékaře ji na OSSZ mít budou. Vadí to něčemu? Je to nějak proti něčemu, když se dobrovolně vzdám neschopenky a nahradím ji dovolenou? V nemocnici mi řekli, že neschopnost vystavit musí.
Děkuji Jana