Re: Dovolená - zániká nárok?
Nevím v čem chcete radit. Jedině snad v tom , že zaměstnavatel má POVINNOST každý rok určit zaměstnanci dobu čerpání dovolené, na kterou mu vznikl nárok. Jinak si koleduje o tučnou pokutu.
Nárok na dovolenou nezaniká. Vše o dovolené § 211 až 223 zákoníku práce
Děkuji velmi za reakce. Bohužel zaměstnavatel takto nekonal a dovolená se zaměstnanci takto navýšila. Je možno toto nějak napravit, nebo jediným možným a správným řešením je nařídit vyčerpání i staré dovolené?
"Není-li čerpání dovolené určeno nejpozději do 30. června následujícího kalendářního roku, má právo určit čerpání dovolené rovněž zaměstnanec. Čerpání dovolené je zaměstnanec povinen písemně oznámit zaměstnavateli alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnavatelem na jiné době oznámení."
Napravit nařízením čerpání ze strany zaměstnavatele nebo tím, že on sám oznámí podle ZP, že čerpá nenařízenou dovolenou.
Nelze smazat v PC pár dnů dovolené s představou, že "to bude dobrý". :-)
Starou dovolenou bude čerpat nejdříve. Postupuje se podle vzniku nároku, takže první vyčerpá "všechny staré dovolené" (do roku 2013 včetně) a až následně bude čerpat dovolenou z roku 2014.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 7. 2014 11:32
Dobrý den,
vedeme tu diskuzi o zániku nároku na dovolenou. Zaměstnanec má nakumulovanou dovolenou od počátku roku 2012, cca 50 dní. Šéf tvrdí, že pokud si ji zaměstnanec nevybere do konce následujícího roku, tak mu nárok na ni zaniká.
Já jsem však přesvědčena, že dovolenou nelze "jen tak odmazat", bohužel však nemohu najít § Zákoníku práce, který by toto potvrzoval. I když už zanikla možnost dovolenou zaměstnanci proplatit, z toho jsem též byla nemile překvapena/změna zákona. (nejsem mzdová účetní, ale finanční účetní). Můžete mi prosím poradit? Předem velice děkuji.