Konec mateřské a RD-kontrola

• (neregistrovaný)

23. 7. 2014 11:35

Dobrý den, můžu poprosit o kontrolu?
    Mám jedinou ženu, nemám žádnou zkušenost s mateřskou.

Porod 5.2.2014, takže konec mateřské je 20.8.2014.

1. Má nevyčerpanou dovolenou z r.2013 - 11 dní a za rok 2014 nárok na 20 dní dovolené, takže nyní by si měla požádat o čerpání dovolené po MD, takže od 21.8. by měla nastoupit čerpání dovolené.
    2. Pokud nenapíše žádost o délce čerpání RD, je automaticky čerpání do 3 let věku dítěte

Prosím musím posílat nějakou změnu na sociálku nebo zdravotní pojišťovnu?
    A mám dostat třeba nějaký oficiální dokument o ukončení MD, na základě čeho já ukončím ve mzdách vlastně čerpání MD?

Moc děkuji předem, trošku se v tom motám.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 7. 2014 11:49

Líba (neregistrovaný)

Re: konec mateřské a RD-kontrola
      Jestli se jednalo o předčasný porod a začala jí MD až dnem porodu (vyplňovala jste přílohu k žádosti o PPM, tak víte, od kterého dne čerpala MD), tak končí 19.8. a o dovolenou může požádat od 20.8.

Na OSSZ nic nehlásíte a na ZP jste ji hlásila na začátku MD, to stačí.

• 23. 7. 2014 11:50

jasná. (neregistrovaný)

Máte všechno dobře. MD se počítá ode dne nástupu na MD 28 týdnů (pokud porodila 1 dítě), takže to si překontrolujte, protože neuvádíte, kdy na MD nastoupila. Na OSSZ nic nehlásíte, na ZP jste jistě nahlásili kódem M v den nástupu na MD.

• 23. 7. 2014 12:09

M.P. (neregistrovaný)

omlouvám se, nastoupila na MD 5.2., protože to byl předčasný porod

• 6. 5. 2015 10:49

xx (neregistrovaný)

Dobrý den, take ted řeším a našla jsem si tuto diskusi. Prosim o info, pokud končí zaměstnanci mateřská a nastupuje na rodičák, tak to uz jde mimo naši firmu ? na ZP jsem ji nahlasila kodem M pri nastupu na Materiskou a ted uz nic neřeším ? Az se zas vrátí po rodičovské tak budu oznamovat ?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).