Změna zdravotní pojišťovny

• (neregistrovaný)

23. 7. 2014 14:00

Dobrý den,

od nového roku jsem změnila zdravotní pojišťovnu, ale zapomněla jsem ovšem tuto změnu nahlásit svému zaměstnavateli. Až mi došla upomínka, že nemám za půl roku hrazeno zdravotní pojštění, tak mi to svitlo... Chci se zeptat, ten nedoplatek musím doplatit a nebo to zajistí zaměstnavatel?

Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 7. 2014 14:11

iva. (neregistrovaný)

Re: Změna zdravotní pojišťovny
      především to musíte zaměstnavateli co nejdříve nahlásit.
      Zaměstnavatel zajistí úhradu nedoplatku nové pojišťovně a současně si požádá o vrácení přeplatku pojistného u staré pojišťovny.
      Musí se udělat opravné přehledy u obou pojišťoven.
      U nové pojišťovny bude vyčísleno penále, které by měl zaměstnavatel vyúčtovat Vám a vy byste ho měla zaplatit. Protože "za blbost se platí."
      Rozumný zaměstnavatel si po vyúčtování penále požádá o prominutí penále, protože to není z viny zaměstnavatele, ale zaměstnance, a bude-li penále prominuto, odpustí ho i zaměstnanci. Možná ...

• 23. 7. 2014 14:18

. (neregistrovaný)

Zaměstnavatel Vás po Vašem (písemném) nahlášení změny zdravotní pojišťovny zpětně odhlásí od původní pojišťovny jako zaměstnance. Současně Vás zpětně nahlásí u nové zdravotní pojišťovny. Bude muset přepracovat za celé období mzdy, resp. bude muset udělat opravné Přehledy pro původní pojišťovnu a nové přehledy pro novou pojišťovnu. Tyto přehledy podá a požádá původní pojišťovnu o vrácení přeplatku na Vašem zdravotním pojištění. Po jeho vrácení pošle zdravotní pojištění nové pojišťovně. Nová pojišťovna vyměří zaměstnavateli penále za pozdě zaplacené zdravotní pojištění. Toto penále byste měla zaměstnavateli uhradit.

• 23. 7. 2014 14:24

iva. (neregistrovaný)

Nevyčkávala bych s posláním pojistného, uhradila bych hned - právě kvůli penále. Když už si to zaměstnanec zavařil, ať aspoň neplatí tolik, nebude-li penále prominuto.
      A co se týká staré pojišťovny, pokud to výše odváděného pojistného umožňuje, snížila bych o vzniklý přeplatek (samozřejmě až po odeslání opravných přehledů) odvod pojistného. Protože vrácení přeplatku je obvykle vázáno na provedení kontroly a to nějaký čas trvá.

• 23. 7. 2014 14:31

. (neregistrovaný)

Na druhou stranu, pokud se třeba jedná o malou firmu, která není bohatá a nemá tolik volných peněz na účtu - pak bude muset počkat na vrácené pojištění.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).