Nárok na odstupné

• (neregistrovaný)

23. 7. 2014 22:09

Dobrý večer,

prosím o pomoc v této situaci: zaměstnanci bylo zrušeno místo, bylo mu nabídnuto jiné, on souhlasil, ale nyní neprošel lékařskou prohlídkou.
    Myslím si správně, že dostane výpověď pro nadbytečnost s nárokem na odstupné, nebo protože nesplňuje zdravotní způsobilost, tak jen výpověď bez odstupného ? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 7. 2014 0:04

VH

Re: nárok na odstupné
      Z toho, co píšete, vyplývá, že jste se na jiném druhu práce dohodli. Před uzavřením této dohody jste měli nechat ověřit zdravotní způsobilost zaměstnance konat tento jiný druh práce (návrh na změnu může být posouzen jako účelový), nicméně je vaší povinností nepřipustit, aby zaměstnanec konal práci, pro kterou nemá zdravotní způsobilost. Výpověď pro nadbytečnost už nepřichází v úvahu, stejně tak výpověď pro dlouhodobou ztrátu zdravotní způsobilosti (ještě nezačal konat nový druh práce, takže dlouhodobost není naplněna). Pokud se nedohodnete jinak, dala bych mu výpověď podle § 52 f) ZP pro nesplňování zdravotních požadavků, ale zároveň bych si připravila nějakou korunu na to, co mě to bude stát. Elegantní fígl. jak zaměstnance připravit o odstupné, ale já na jeho místě bych se nedala.

• 24. 7. 2014 16:55

vika (neregistrovaný)

Moc děkuji za odpověď. Ono je to ale opačně, pracovník vyčerpal podpůrčí dobu, z důvodu diagnozy by neprošel lék. prohlídkou na další výkon práce , kde byl zařazen. Protože je to ale kamarád zaměstnavatele, tak ten rychle učinil organizační změnu, jeho místo zrušil a vytvořil nové, na které předpokládá, že lékařem projde. Protože je to tak narychlo, nešlo to udělat jinak a já teď zjišťuji, jak by se muselo postupovat, kdyby ani na tuto novou funkci neprošel lékařskou prohlídkou.

• 24. 7. 2014 20:02

VH

To si děláte srandu? Nade vší pochybnost jste napsala, že zaměstnanec souhlasil se změnou, ale "nyní neprošel lékařskou prohlídkou". Nyní píšete, že zaměstnavatel pracovní místo zrušil a vytvořil nové, "na které předpokládá, že lékařem projde" a že "zjišťujete, jak by se muselo postupovat." Zjišťujte si, co chcete, ale tady svými výmysly nikoho neobtěžujte.

• 24. 7. 2014 21:06

vika (neregistrovaný)

Ale já jsem nenapsala, že neprošel prohlídkou, já jsem napsala, že zjišťuji, co by se stalo KDYBY neprošel prohlídkou. A zaměstnanec se změnou souhlasil, protože jinak by zcela jistě přišel o zaměstnání, jelikož jeho diagnoza v žádném případě nedovoluje konat původní povolání řidiče z povolání. Protože , jak jsem již psala tak je to kamarád zaměstnavatele , který má 5let do důchodu, tak se snažil mu pomoci a vytvořil nové místo, a nyní ho posílá na zdravotní prohlídku. Dioufám, že práci bude moci konat, šlo mi jen o to jak postupovat, kdyby naprošel.
      Nešlo o to připravit zaměstnance o odstupné, naopak šlo o to mu zajistit prac. místo, protože jinak by se funkce nerušila a tudíž by dostal výpověď bez nároku na odstupné, protože by dlouhodobě pozbyl schopnost práci vykonávat.
      Mrzí mě, že jsem vás obtěžovala, ale můj výmysl to nebyl, rozhodl to takto zaměstnavatel , já se jen chtěla připravit na možné situace, které by mohly nastat.
      I tak děkuji za váš čas.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).