Autorský honorář - scénář

• (neregistrovaný)

24. 7. 2014 12:23

Prosím o radu, zda jsem to pochopila správně. Klient je OSVČ, plátce DPH. Když od něj někdy "odkoupí" scénář, vystavím fakturu s DPH 15%. Pokud by se jednalo o částku do 10 000,- Kč, vystavím fakturu bez DPH a odvedu srážkovou daň. DPH již nevystavuji. Děkuji za případné reakce.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 7. 2014 12:45

. (neregistrovaný)

Re: autorský honorář - scénář
      Příjmy za autorské příspěvky, z nichž je uplatňována zvláštní sazba daně, nejsou podrobeny DPH. Není to ekonomická činnost, která by podléhala dani z přidané hodnoty.

Fakturu dle mého názoru nevystavujete, protože tento příjem jde "mimo" podnikání.

Srážkovou daň neodvádí umělec, ale ten, kdo mu honorář vyplácí. Umělec dostane již poníženou částku.

• 24. 7. 2014 13:58

Líba (neregistrovaný)

Ano, tomu taky takhle rozumím. Ale jedná se o částku 85 000,- Kč. Pochopila jsem to tak, že do 10tis, se nejedná o ekonom.činnost a odvádí se srážková daň a nad 10tis. podléhá DPH 15%. Nevím, zda mohu použít par.5 i v tom případě či odvézt DPH. Jedná se o napsání scénáře a souhlas s vytvořením filmu dle tohoto scénáře.

• 24. 7. 2014 14:13

mirka..p (neregistrovaný)

Líbo, mám klienta, který píše scénáře a jiné texty pro ČT. Jejich honorářová účtárna zasílá autorům výplatní honorářové listy. U honorářů do 10 tis. Kč sami srážejí daň a posílají autorům "čisté peníze" a u honorářů nad 10 tis. je na výplatním listě uvedena poznámka, že si tento honorář daní umělec sám a odvádí z nich DPH.

• 24. 7. 2014 14:16

. (neregistrovaný)

U částky nad 10.tis.Kč nelze § 5 ZDPH použít
      Od 10.001 Kč se jedná o ekonomickou činnost

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).