Re: autorský honorář - scénář
Příjmy za autorské příspěvky, z nichž je uplatňována zvláštní sazba daně, nejsou podrobeny DPH. Není to ekonomická činnost, která by podléhala dani z přidané hodnoty.
Fakturu dle mého názoru nevystavujete, protože tento příjem jde "mimo" podnikání.
Srážkovou daň neodvádí umělec, ale ten, kdo mu honorář vyplácí. Umělec dostane již poníženou částku.
Ano, tomu taky takhle rozumím. Ale jedná se o částku 85 000,- Kč. Pochopila jsem to tak, že do 10tis, se nejedná o ekonom.činnost a odvádí se srážková daň a nad 10tis. podléhá DPH 15%. Nevím, zda mohu použít par.5 i v tom případě či odvézt DPH. Jedná se o napsání scénáře a souhlas s vytvořením filmu dle tohoto scénáře.
Líbo, mám klienta, který píše scénáře a jiné texty pro ČT. Jejich honorářová účtárna zasílá autorům výplatní honorářové listy. U honorářů do 10 tis. Kč sami srážejí daň a posílají autorům "čisté peníze" a u honorářů nad 10 tis. je na výplatním listě uvedena poznámka, že si tento honorář daní umělec sám a odvádí z nich DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
24. 7. 2014 12:23
Prosím o radu, zda jsem to pochopila správně. Klient je OSVČ, plátce DPH. Když od něj někdy "odkoupí" scénář, vystavím fakturu s DPH 15%. Pokud by se jednalo o částku do 10 000,- Kč, vystavím fakturu bez DPH a odvedu srážkovou daň. DPH již nevystavuji. Děkuji za případné reakce.