Re: Nemocenská u důchodce
Bude-li po vyčerpání podpůrčí doby v nemoci ještě dále nemocen ( Váš dotaz), bude-li práce neschopen, bude na neplacené nemoci, nikoli na nepl.volůnu. O ukončení PN rozhoduje lékař podle zdravotního stavu. V době nepl. nemoci nebudete odvádět za něj žádné ZP.Nenídůvod, proč by měl končit p.p. nebo ještě ke všemu dohodou.Má-li na dobu uirčitou , skončí p.p. tímto datem, bude-li nemoc trvat. Sociální - s tím neděláte zatím nic. Doba nepl. nemoci se projeví pak ve vyloučených dnech v RO.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
28. 7. 2014 11:09
Dobrý den, prosím o radu - máme zaměstnankyni s invalidním důchodem III. stupně, je na PN. Kolik má mít placeno je mi jasné, ale nevím zda po těch 70 dnech má být neschopenka ukončena (na OSSZ mi řekli, že ano, ale nejsou si na 100% jisti), a dále co s takovým zaměstnancem. On si požádá o neplacené pracovní volno. Musí mu zaměstnavatel vyjít vstříc?
1)Pokud mu zaměstnavatel nevyhoví? co dál? Podle mě by tedy měl zaměstnanec ukončit pracovní smlouvu dohodou.
2)pokud mu vyhoví? Jaké jsou povinnosti z hlediska placení sociálního a zdravotního pojištění?
Ještě jsem se s tímto nesetkala, tak bych nerada udělala nebo řekla něco špatně.
Moc děkuji za rady