Re: Prodloužení RD-prosím
Ano, musíte zaměstnavatele požádat o neplacené volno, jinak vám bude psát neomluvenou absenci a pravděpodobně ukončí s vámi prac. poměr. Na své ZP si vyřídíte, že pečujete o dítě do 7 let věku, abyste nemusela platit ZP. Zaměstnavateli tuto skutečnost prokážete čestným prohlášením.
Samozřejmě, že musíte zaměstnavatele požádat o neplacené volno. On vám ovšem nemusí vyhovět. Ani bych se nedivila, když to řešíte na poslední chvíli.
ZP za srpen platit nemusíte, budete osobou pečující o dítě do 7 let.
Děkuju všem za odpověď. Neřeším to na poslední chvíli, už to mám se zamtelem dohodnuté :-). Spíš mě překvapilo tvrzení uřadu, ať nic neřeším. Tak jsem se chtěla optat vás zde, kde vím, že se dozvím vše správně :-). Takže všem ještě jednou děkuji, jste skvělí :-).
Který "úřad" Vám to řekl? Nějaká holka z dávek sociální podpory na ÚP? Mně by to teda nedalo a dodatečně bych jí řekla, ať takové blbé informace dále nepodává když o tom nic neví, nebo zadělá jiným maminkám na pořádný problém. Musí být jednak povolené nepl. volno od zaměstnavatele (to už máte) a jednak, pokud už nebudete pobírat rodičák, se musíte jít zaregistrovat na svoji ZP jako osoba pečující o dítě do 7 let a doklad o této registraci předáte zaměstnavateli, aby za dobu Vašeho neplaceného volna neodváděl zdravotní pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
29. 7. 2014 9:04
Dobrý den,
Prosím o odpověď. Mám 3letou RD. Dceři bude 1.8.2014 3roky, 2.8. Nástup do zamtní. Potřebovala bych ale nastoupit až 1.9. z důvodu školky. Na uřadě mi řekli, že můžu v pohodě, že něusím nikde nic ještě celý srpen. Já si ale myslím, že musím zamtele požádat o neplacené volno. Je to tak? A musím si pak platit ZP po dobu nepl.volna? (Zbytek srpna). Děkuji