Dotace a nestátní neziskové organizace

• (neregistrovaný)

29. 7. 2014 18:00

dobrý den, pročítám diskuzi o dotacích, ale nikde jsem nenarazila na jednoznačné určení jak účtovat dotace u NNO, které se řídí vyhláškou 504? Ve vyhlášce (ÚS 412) je opravdu věta: " ..předpis nároku na dotaci na provozní činnost se účtuje ve prospěch příslušného účtu účtové skupiny 69.. a na vrub příslušného účtu účtové skupiny 34.. AŽ k OKAMŽIKU PŘIJETÍ finančních prostředků...." tj. příjem a předpis současně 221/348, 348/691. Což by znamenalo, že tzv. časová souvislost nákladů a výnosů není (tak jako u ostatních vyhlášek) dodržena, sleduji a účtuji náklady na projekt, ale do výnosů dávám až v okamžiku skutečného přijetí dotace na účet.
    Chyba ve vyhlášce nebo má špatná interpretace? a něco jsem přehlédla? Pročítala jsem i odkazy na účtování dotací,.. ale CO MÁ přednost? Vyhláška 504 nebo NÚR, která se vyjadřuje především k podnikatelům?
    Pokud někdo účtuje podle vyhlášky 504, poraďte prosím.
    Moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 7. 2014 18:44

Sooňa (neregistrovaný)

Re: dotace a nestátní neziskové organiza
      Ano, přednost má 504 - o dotaci se poprvé účtuje až v okamžiku jejího přijetí. Ne dříve, příslib neznamená nic.... Náklady si zatím nechávám na "volném" středisku a teprve pokud mám jistotu peněz, tak poměrem dle dotace přeúčtovávám na účty, kam spadá tato dotace.

• 30. 7. 2014 9:38

Táninka1 (neregistrovaný)

Re: dotace a nestátní neziskové organiza
      Děkuji Vám... jestliže mám tedy náklady na projekt v roce 2013, žádost o platbu podám v roce 2014 (a to nevím, zda proplatí vše), tak v roce 2013 o výnosech neúčtuji vůbec (dodržím US412 a nedodržím časovou souvislost) a výnosy budu mít až v roce 2014 pokud dotace přijde nebo účtuji výnosy pouze jako dohadnou pohledávku (dodržení časové souvislosti)..a v roce 2014 po obdržení dotace vypořádám a co neproplatí dám do nákladů? Co z toho je správně? Vím, že je to "polopaticky", ale teoretické diskuze a odkazy na zákony mi moc nepomohly... jde o výklad. Mohu Vás poprosit radu jak postupovat v tomto konkrétním případě?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).