Re: Odpovědnost účetní s.r.o.
Vůbec se nedivím, že se Vám do toho nechce. Pokud Vám to nařídil vedoucí, tak bych to požádal, ať Vám to dá písemně a se zdůvodněním proč máte fakturovat jiné firmě. Navíc bych žádal po vedoucím podklady pro fakturaci a důrazně bych ho upozornil na veškeré možné následky s tím spojené.
Vystavila bych fa s jeho jménem a ať ji podepíše
Jaké jsou možné následky? V obchodních vztazích zákazník běžně chce, aby se vyfakturovalo na jinou firmu. Mám zákazníka nadnárodní korporaci, resp. objednatelem je české a.s., jednou chtějí fakturovat na toto české a.s., pak na slovenské a.s. (to není mým zákazníkem), jednou mi vysvětlovali, že z důvodu optimalizace nákladů
Vám přijde "běžné", že firma vystaví několik faktur na jiného odběratele na službu, kterou "někdo" sjednal ústně, nemá k tomu žádné podklady a navíc je sídlo "nového odběratele" v Itálii ? Pokud Vám vysvětlili, že se tak u Vás děje z důvodu daňové optimalizace nákladů, tak to je přesně ten termín, za který končí odpovědní pracovníci u soudu a někdy i ve vězení.
Nevím z jakého je to důvodu v našem případě, ale asi odběratel nechce platit cenu s dph. Problém je v tom, že firma na kterou faktury budou je tím pádem neuvede v přiznání a vůbec nevím jaké to může mít dopady. Písemně mi to právě nikdo nepotvrdí. A chci poděkovat všem za příspěvky, aspoň vím, že nejsem sama, komu to nepřijde běžné
Jak jsem psala na začátku, odběratel chce fakturu na jinou firmu, to znamená že ji nemůže uvést v přiznání ta firma pro kterou se služby konaly, když nebude uvedena na faktuře. Uvede ji pravděpodobně ta druhá. Proto jsem chtěla vědět, jak postupovat. Vím, že by to takto být nemělo. Ale když nad tím teď přemýšlím, jak vůbec účetní pozná, pro kterou firmu se co dělalo, když nemáme ani objednávku, vše pouze dle vizitek atd., které se ke mě dostanou. Práce jsou přes více firem, např. jedna nabídne druhé, ta dál a ta nám..
A děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
29. 7. 2014 22:06
Dobrý večer,
nedá mi to a raději se chci poradit zde na fóru. Odběratel kterému jsme poskytli službu nechce, aby bylo fakturováno na něho. Přesně do toho nevidím, ale má se to vyřešit napsáním faktur na jinou firmu (sídlo v It). Vše bylo sděleno ústně, nemám k tomu žádné podklady. Co teď? Nechce se mi do toho, vím, že to takto nejde. Když vystavím fakturu na jiného odběratele a nařídil mi to i vedoucí, mohu mít potom z toho problémy? Děkuju