Nemoc - rozvázání prac. poměru

• (neregistrovaný)

31. 7. 2014 13:04

Dobrý den,
    prosím,pokud došlo ze strany zaměstnavatele k rozvázání pracovní poměru a já onemocním, chápu dobře že 3 dny nedostanu nic a potom mi bude zaměstnavatel platit nemocenskou jen do konce pracovního poměru a jak skončí, tak nedostanu nic, ale jsem stále zaměstnaná a od 22. dne dostanu peníze od sociálky. Potom od úřadu práce dostanu peníze až po ukončení nemoci. Je to prosím tak? A kdybych dala výpověď já - tak je to jak?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 7. 2014 13:07

jasná. (neregistrovaný)

Re: Nemoc - rozvázání prac. poměru
      K jakému způsobu ukončení PP došlo? Dohoda, ukončení ve zkušební době nebo výpověď? A podle jakého § ?

• 31. 7. 2014 13:10

Knotová (neregistrovaný)

Promiňte napsala jsem to špatně, byla to výpověď pro nadbytečnost

• 31. 7. 2014 13:15

JiřinaH. (neregistrovaný)

>>Dobrý den,
      >>prosím,pokud došlo ze strany zaměstnavatele k
      >>rozvázání pracovní poměru a já onemocním, chápu dobře
      >>že 3
      >>dny nedostanu nic a potom mi bude zaměstnavatel
      >>platit
      >>nemocenskou jen do konce pracovního poměru a jak
      >>skončí, tak nedostanu nic, ale jsem stále zaměstnaná a
      >>od
      >>22. dne dostanu peníze od sociálky. Potom od úřadu
      >>práce
      >>dostanu peníze až po ukončení nemoci. Je to prosím
      >>tak? A kdybych dala výpověď já - tak je to jak?
      >>
      >>
      >>Děkuji

Nechci pátrat,proč a k jakému ukončení došlo. Je samozřejmě rozdíl, došlo-li k výpovědi z organiz.důvodů, ale to podstatné -
      jste v PN ještě v době trvání p.p., první 3 plán.směny nemáte placeny, pak do 14- kal.dne trvání nemoci platí zaměstnavatel tzv.náhradu v době nemoci, nikli nemocenskou. Spadne-li do těchto 14 dnů konce p.p., přestane Vám náhradu vyplácet. Trvá-li PN i 15. den, od 15 dne vyplácí nemocenské dávky sociálka.
      V době nemoci se nemůžete registrovat na ÚP, tedy až po jejím skončení. ( 22.den již opět neplatí od 1.1.2014, vrátilo se to k pův.- ND od 15,KD nemoci).
      >K jakému způsobu ukončení PP došlo? Dohoda, ukončení
      >ve zkušební době nebo výpověď? A podle jakého § ?

• 31. 7. 2014 13:13

Líba (neregistrovaný)

Jestli dostanete výpověď pro nadbytečnost a budete nemocná v době, kdy by měla končit výpovědní doba, tak pokud oznámíte, že netrváte na prodloužení PP, tak skončí PP a zaměstnavatel nebude platit náhradu a nemocenskou dostanete od 15. dne nemoci.

Jestliže nic neoznámíte, bude PP trvat po dobu nemoci, budete dostávat náhradu mzdy a po skončení nemoci dostanete zbytek kalendářních dnů zaplacené překážky na straně zaměstnavatele.

Na úřadu práce se můžete zaevidovat až po skončení neschopnosti.

Když dáte výpověď vy, skončí váš PP uplynutím výpovědní doby bez ohledu na nemoc.

• 31. 7. 2014 13:27

Knotová (neregistrovaný)

Děkuji moc za Váš čas,
      takže když to shrnu, tak pokud nebudu trvat na prodloužení pracovního poměru, tak 3 dny nedostanu nic, potom zaměstnavatel platí jen do konce PP max.14 dní a pak sociálka, podle toho kolik je do konce výpovědní lhůty. Pokud budu chtít prodloužit tuto výpovědní lhůtu, tak mi zaměstnavatel 3 dny nezaplatí, náhradu bude platit stejně jen do konce PP nebo celých 14 dní a potom sociálka. Na úřad práce půjdu po skončení nemoci.
      Platí také pro mě toto??:
      (2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.

• 31. 7. 2014 13:48

Líba (neregistrovaný)

Nejlepší by bylo znát datumy, ale zkusíme to na příkladu. Výpověď jste dostala v květnu, pracovní poměr měl skončit 31.7., onemocněla jste 28.7.

1.
      Prohlásíte, že netrváte na prodloužení PP, PP skončí 31.7., náhradu mzdy dostanete jen za 31.7., nemocenskou od OSSZ od 11.8. Odstupné vyplaceno s červencovou mzdou.

2.
      Nebude nic prohlašovat, PP dál trvá, běh výpovědní doby se po dobu nemoci zastaví a až budete uschopněná, bude PP trvat ještě 4 dny (za dobu nemoci od 28. do 31.7.). Dostanete zaplacené překážky na straně zaměstnavatele, protože vaše pracovní místo bylo 31.7. zrušeno. Odstupné po skončení nemoci.

• 31. 7. 2014 14:13

Knotová (neregistrovaný)

Může to být prosím i takhle, že onemocním v poslední den výpovědní lhůty 31.07.2014 nebo ten den už je konec PP a hotovo.

• 31. 7. 2014 15:16

Líba (neregistrovaný)

Dnes je 31.7., takže už asi víte, jestli jste nebo nejste nemocná, ne?

Dotazy typu "co by kdyby" jsou k ničemu, protože i odpovědi jsou potom samé "kdyby". Jiná situace je, když přinesete 31.7. ráno neschopenku a jiná situace nastane, když jdete k doktorovi po skončení směny.

• 31. 7. 2014 15:59

Knotová (neregistrovaný)

Prosím poslední dotaz
      Omlouvám se, týká se to šéfového syna a vymýšlí různe varianty na které se mám zeptat, takže je to prosím tak, když toho 31.7. neodpracuje směnu a je nemocný, tak se výpovědní doba zastaví a pokud 31.7.2014 odpracuje směnu a pak onemocní, tak už nic, je skončený pracovní poměr?

Děkuji

• 31. 7. 2014 13:48

Knotová (neregistrovaný)

Prosím zaměstnavatel 14 dní
      Moc prosím poslední věc, když by mi výpověď končila 31.7.2014 a já 30.07. onemocním, tak nedostanu nic, až potom od 15 dne od sociálky nebo se to prodlouží a zaměstnavatel mi 14 dní ještě zaplatí?

Děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).