Re: Mám se přihlásit na UP
děkuji moc za odpověď, ještě se prosím zeptám, vím, že není povinnost se hlásit na UP, ale proč se tedy říká do 3 prac. dnů? Kdyby "náhodou", ale snad ne to zaměstnání mu nevyšlo, ikdyž na 110% slíbila, že ano, a šel by na UP až 15.8., to by za celý měsíc byl plátce stát? děkuji a přeji pěkný víkend
Musela byste se podívat do zákona, ne do novinových článků. Ty tři dny tam jsou pro případ, když uchazeč o zaměstnání žádá o podporu v nezaměstnanosti a chce podporu dostávat od 1.dne, kdy je nezaměstnaný.
https://portal.gov.cz/portal/obcan/situace/209/223/4767.html
Požádá-li občan o poskytnutí podpory v nezaměstnanosti nejpozději do tří pracovních dnů po skončení zaměstnání nebo jiných činností uvedených v § 25 odst. 1 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, nebo činností, které jsou považovány za náhradní doby zaměstnání, přizná se podpora v nezaměstnanosti ode dne následujícího po skončení zaměstnání nebo uvedených činností.
"Do tří dnů" je to proto, aby měl nároky platné ode dne následujícího po skončení pracovního poměru. Může se klidně přihlásit i za 3 měsíce, ale potom se všecho bude počítat až od data přihlášení (za ty 3 měsíce). Kdyby mu ta práce nevyšla a přihlásil se až od 15.8., tak bude doma 14 dnů zadarmo - ale ZP doplácet nebude. No a taky to nebude mít pojištěnou dobou (těch 14 dnů) pro důchod.
Detaily např. zde: http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/pravpov_uch
Hezký víkend.
>>děkuji moc za odpověď, ještě se prosím zeptám, vím,
>>že
>>není povinnost se hlásit na UP, ale proč se tedy říká
>>do 3 prac. dnů? Kdyby "náhodou", ale snad ne to
>>zaměstnání mu nevyšlo, ikdyž na 110% slíbila, že ano,
>>a šel
>>by na UP až 15.8., to by za celý měsíc byl plátce
>>stát? děkuji a přeji pěkný víkend
>"Do tří dnů" je to proto, aby měl nároky platné ode
>dne následujícího po skončení pracovního poměru. Může se
>klidně přihlásit i za 3 měsíce, ale potom se všecho
>bude počítat až od data přihlášení (za ty 3 měsíce).
>Kdyby mu ta práce nevyšla a přihlásil se až od 15.8., tak
>bude doma 14 dnů zadarmo - ale ZP doplácet nebude. No
>a taky to nebude mít pojištěnou dobou (těch 14 dnů)
>pro důchod.
>Detaily např. zde:
>http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/pravpov_uch
>Hezký víkend.
děkuji,
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 8. 2014 14:23
dobrý den,
moc prosím o názor, manžel skončil PP ve zkušební době dne 31.7., nové zaměstnání bude mít až od 15.8., nárok na podporu nemá, chtěla bych se zeptat, jestli se má hlásit na UP do 3 dnů nebo nemusí když bude nastupovat do práce 15.8.. Jde mi o to, aby si za těch 15dnů nemusel platit sám ZP. děkuji