Re: Obchodní podmínky?-Reader Digest
Díky, já se o tom zákonu 634/1992 zmíním v průvodním dopise, který vložím do krabičky. Musím si všechno okopírovat, zapsat, lístek od zaslání zboží zpět schovat, aby za delší čas něco nevymáhali a člověk už si. Ona ještě tu vloženou složenku nezaplatila, takže nebudou nic vracet, jen aby po ní nevymáhali něco jiného.
V ten článek je psán za platnosti obč. zákoníku, nevím, který § odpovídá tomuto v NOZ. Každopádně doufám, že ponese pouze náklady na poštovné a jinak že už bude pokoj. Digestu jsem zakázala cokoli jí posílat a požádala o výmaz z databáze. Obávám se však, že za čas ji tam zase vloží, protože oni si ty adresy kupují.
Re: Obchodní podmínky?-Reader Digest
Zákon o ochraně spotřebitele je v platnosti, než jsem posílala odkaz, tak jsem to zkontrolovala.
NOZ Relativní neplatnosti se naopak musí ten, k jehož ochraně je stanovena, sám dovolat, jinak se jednání považuje za platné (§ 586 odst. 2 NOZ)
http://obcanskyzakonik.justice.cz/obecna-cast/pravni-skutecnosti/
http://www.epravo.cz/top/clanky/vady-pravnich-jednani-podle-noveho-obcanskeho-zakoniku-83966.html
Vyřízeno
Než jsem psala tento dotaz, volala jsem tam (do Tarsaga, které zajišťuje rozesílání zásilek). Nejprve tvrdili, že potravinové doplňky, navíc rozdělané, vrátit nelze. Až jsem se rozčílila a vykřičela se, řekla operátorka, že se musí poradit s nadřízenou. Pak mi volala, že to načaté zboží vezmou zpět.
Re: Vyřízeno
Už jsem letos pomáhala mámě s odstoupením od smlouvy o dodávkách elektřiny a plynu a smlouvy o dodávkách elektřiny. Potvrzující dopis, že přestoupili jim přišel v pátek a v neděli měla vypršet 14ti denní lhůta pro možnost odstoupení z důvodu uzavření smlouvy mimo provozovnu. I když se té osoby, které se jim "vnutila" do bytu a přemluvila je k podpisu ptali, zda podpisem nepřestoupí k jinému dodavateli energií, tak přestoupili. Sjednocení dvou smluv (byt+chata) do jedné by je stálo u jejich bývalých dodavatelů energií za každou smlouvu cca 10.000 za porušení podmínek.
Prosím mámu aby nechodila na žádné předváděčky a nikomu cizímu ani neotvírala dveře, je to marné. A přitom není tak stará ani osamělá.
PS.To odstoupení se podařilo, dopis se poslal v sobotu v noci na hlavní poště
To je fakt katastrofa s těma staroušema (i když tedy nevím, kolik let je Vašim rodičům, mé mamince je 78 pryč, to také není tak mnoho, ale poslední rok strašně mentálně i fyzicky sešla). Je to smutné vidět, jak se z chytrého bystrého člověka mění v takovou trosku. Pořád si myslí, že vyhraje milióny a že si je pojistí tím, že objedná nějakou předraženou knihu. Případně nalepí nálepky a ani neví, že něco objednala a ještě to vyzvedne. A nedá si říct. Už jsem zásilku párkrát zachytila ještě před vyzvednutím, tak jsem na poště řekla, ať ji pošlou zpět. Tentokrát jsem to bohužel včas neuhlídala. Musím na naší poště poprosit, aby mně nejprve dali avízo, když jí něco přijde.
No jestli nás taky taková stařecká demence nebo ten Němec, co nám schovává věci, čeká, tak to snad bude lepší, když se včas necháme někam zavřít. Takových senilních starých lidí je čím dál víc a taky je čím dál víc lidí a firem, kteří toho zneužívají. Hezký víkend.
Také jsem o tom přemýšlela, co když....
Koukněte se na §38 nového občanského zákoníku. I to je možnost, jak preventivně ošetřit některé věci. Komentář - důvodová zpráva se o tom podrobně rozepisuje.
Nejsem právník, tak si budu muset nechat některé důsledky vysvětlit, ale je to možnost, jak opatřit své záležitosti případě výše uvedeném.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 8. 2014 15:14
Prosím o pomoc. Mám takový problém - moje maminka je stará paní a jako mnohým starým jí to "stáří" dělá problém v rozeznávání podvodníčků. Nechci říci, že Reader Digest jsou přímo podvodníci, ale pěkně mě štvou. Posílají starým lidem papíry, na které oni nalepí nálepky a tím si objednají nějaký výrobek a ani o tom neví. Přes naše naléhání, ať to háže do koše, případně ať nic nelepí a pošle papíry v obálce NE ona vždycky něco udělá za našimi zády. Minule se dočetla, že dostane dárek zdarma, tak nalepila nálepky a tím si objednala potravinový doplněk - jakési kapsle. Balíček jí minulý týden přišel a ona 2 kapsle ujedla. Myslela si, že to je ten dárek zdarma. Jenže já jsem jí na to včera přišla - no samozřejmě že za tento potravinový doplněk je platba 700+100 poštovné (jako dárek tam byla brožurka o pěstování rajčat).
Byl u toho přiložený lístek o odstoupení o smlouvy. Do 14 dnů to stíháme, jenže ona tu dózičku rozdělala a 2 kapsle ujedla.
Lze v případě rozdělaného potr. doplňku odstoupit od smlouvy? Na poučení o právu na odstoupení od smlouvy je napsáno: "Ponesete přímé náklady spojené s vrácením zboží. Odpovídáte pouze za snížení hodnoty zboží v důsledku nakládání s tímto zbožím jiným způsobem, než který je nutný k obeznámení se s povahou a vlastnostmi zboží, včetně jeho funkčnosti."