Re: Sklad - účtování
Zásoby oceňujeme pořizovací cenou, tedy tou, za kterou jsme je nakoupili. I vyskladnění musí být za pořizovací cenu a to buď průměrnou nebo FIFO. To je pro firmu náklad. To, za kolik zásobu prodáte je jiná věc, jde Vám to do tržeb a do výnosů. Slevy z prodejních cen jsou mínusové tržby a nemají s cenou pořízení zboží nic společného....
Chápu, že zásoby oceňujeme pořizovací cenou, ale pokud já vystavím fakturu, udělá si mi i zároveň výdej ze skladu a potom mi fakturu zákazník neuhradí (mám inetrnet.obchod) takže fakrutu stornuji a nevím za jakou cenu mám zboží naskladnit, software mi udělá automaticky storno skladu ale dá mi tam prodejní cenu, tzn. že běžně zboží naskladňuji za 50,- a při stornu mám cenu 100,- a nevím zda je to správně. A ohledně slevy jsem jen nevěděla, zda jí mohu zaúčtovat jednou řádkou, anebo rozpočítat do prodejní ceny nakupovaného zboží.
Pokud vystavíte storno prodejní faktury, mělo by se vystavit i storno dodacího listu, kterým bylo zboží vyskladněno a na sklad se zboží vrátit za původní cenu. Máte špatný software nebo je špatně nastavený. Opakuji,že prodejní sleva na vystavené faktuře nemá na cenu zboží ve skladě žádný vliv.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 8. 2014 11:57
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat pokud vystavuji fakturu a je na ní sleva, jak zaúčtuji tuto operaci ve skladu, slevu rozpočítám na každou položku (v prodejní ceně) anebo tam zůstane prodejní cena bez slevy? A potom kdybych tuto fakturu stornovala jak položky naskladním v normální nákupní ceně ve které se mi zboží vyskladnilo anebo v té prodejní? Software mi tam pořád dává tu prodejní tak nevím. Používám průměrnou cenu. Děkuji