Re: Dekret na byt
Jindřichu,
české právo ani před 5 lety ani dnes nezná pojem dekret na byt. To je pojem starý tak 25 let.
Na byt se uzavírají a uzavíraly nájemní smlouvy.
Poskytl jste jednorázovou úplatu za uzavření nájemní smlouvy, která asi nebude vratná.
Možná je něco ve Vaší nájemní smlouvě nebo ve smlouvě o "dekretu", ale spíše jde o vyhozené peníze.
Hezký den!
>>>Dobrý den měl bych dotaz.
>>> Před 5ti lety jsme zakoupili dekret na byt za 350
>>>000
>>>Kč. A bydlení zde je nevyhovující. Zajímalo by mě,
>>>když se budeme chtít odstěhovat, máme nárok na prodej
>>>zakoupeného dekretu, nebo peníze zůstávají majiteli
>>>panelového domu, který může zase dekret někomu
>>>prodat?
>>>Zajímalo by mě jestli to byly vyhozené peníze. Děkuji
>>
>>Jindřichu,
>>
>>české právo ani před 5 lety ani dnes nezná pojem
>>dekret na byt. To je pojem starý tak 25 let.
>>
>>Na byt se uzavírají a uzavíraly nájemní smlouvy.
>>
>>Poskytl jste jednorázovou úplatu za uzavření nájemní
>>smlouvy, která asi nebude vratná.
>>
>>Možná je něco ve Vaší nájemní smlouvě nebo ve smlouvě
>>o "dekretu", ale spíše jde o vyhozené peníze.
>>
>>Hezký den!
>Neviděla bych to úplně černě. Zkuste majiteli domu
>"dekret" vrátit za "odstupné". Hlavně nejdřív vyjednávat,
>pak balit kufry, ne obráceně.
Katko,
na trhu s nemovitostmi převažuje nabídka nad poptávkou.
Změnu chce nájemník, ne majitel. Majiteli stačí, když dostává nájemné, je mu jedno od koho. Proč by majitel měl vracet nějaké peníze?
Pokud něco není ve smlouvě, tak nárok podle práva není. Ale vyjednáváním se nic nezkazí, jen tuším jak vyjednávání dopadne a nechci dávat plané naděje.
Hezký den!
Bez znalosti obsahu uzavřené smlouvy se nedá moc dobře radit.
Zkuste trochu zabrouzdat na netu, ale také to nevidím optimisticky.
Jak byla zaplacená částka ve smlouvě uvedena? Vratná kauce, nevratná kauce, peněžitá jistota, příspěvek na stavební úpravy bytu, ... ?
http://bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/najem-a-najemnici/14637-odstupne-a-najemni-smlouva-ma-najemnik-narok-na-odstupne.html
Starší článek, nyní v platnosti nový Občanský zákoník
Díky za info. Ty peníze platila matka s jejím přítelem a mě se to nezdálo, proto jsem se uchýlil k tomu to nějak řešit. K tomu všemu jsem se dozvěděl, že to bylo 500 000,-. Majitelka domu, která žije překvapivě jinde ani nereaguje na nějakou komunikaci. Zajímalo by mě jestli je to vůbec legální takhle prodávat ,,dekret'' a jestli bude možné s doklady o zaplacení dostat aspoň část peněz zpět.
Byla na to nějaká smlouva? Platba byla hotově nebo převodem na bankovní účet majitele nemovitosti - máte doklady? Málo informací na relevantní rady. Bezdůvodné obohacení?
Doporučila bych poradu s právníkem. Ale musel byste mít k němu veškeré relevantní dokumenty. Jen pozor, aby případný soud nespolkl více peněz, než byste mohli dostat zpět.
Pokud zaplatili za uzavření smlouvy na dobu neurčitou, tak za 0,5 mega dostali tuto nájemní smlouvu na dobu neurčitou.
Jak jsem už psal, neznám zákon, který by dával právo na vrácení peněz. Předpokládám, že jsou svéprávní a nejednali pod nátlakem.
Asi se asi nejednalo o podvod, ten byste museli prokazovat.
Pokud šly peníze v hotovosti je možné, že asi nebyly přiznány jako příjem na FÚ. Ale to bude asi již po 5 letech promlčené. Pouze kdyby obdobné praktiky majitelka provozovala i v nedávné minulosti, šlo by argumentovat FÚ.
Nevidím to dobře.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 8. 2014 11:35
Dobrý den měl bych dotaz.
Před 5ti lety jsme zakoupili dekret na byt za 350 000 Kč. A bydlení zde je nevyhovující. Zajímalo by mě, když se budeme chtít odstěhovat, máme nárok na prodej zakoupeného dekretu, nebo peníze zůstávají majiteli panelového domu, který může zase dekret někomu prodat? Zajímalo by mě jestli to byly vyhozené peníze. Děkuji