Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 8. 2014 9:02
Dobrý den,
manžel je OSVČ vede PÚ. V roce 2010 koupil automobil bez možnosti odpočtu DPH za 298.000,--. Rozhodl se, že automobil vloží do firmy a bude ho využívat i služebním i k soukromým jízdám. Protože mu vedu účetnictví, tak jsem automobil zaúčtovala do majetku v částce 238.400,-- tedy 80 % z ceny vozu. Z této částky jsem také uplatňovala odpisy účetní i daňové. Nyní chce automobil vyřadit pro osobní potřebu. Ještě zbývá poslední rok daňového odpisu cca 19.000,--. Když teď auto vyřadím z majetku, tak můžu uplatnit pouze 50 % daňového odpisu, tedy asi 9.500,-- ale co s tou cenou, kterou jsme neuplatnili - tedy rozdíl mezi 298.000,-- a 238.400,--. Můžu ji uplatnit do daňových nákladů i když eviduji auto v té nižší ceně? To byla asi velká chyba, že majetek vedu v účetnictví v té snížené ceně, že? Poradíte mi jak to mám provést. Děkuji