Re: Přečísl. dokladů Pohoda-znovu dph?
Já právě nevím, asi by to mělo být chronologicky ale pokud nebude, tak mohl by z toho být problém? Snad by to nějak obstálo, pokud je např. 200 dokladů jen nejdou po sobě
Teď už bych s tím nic nedělala, ale pro příště - kontrolovat a když čísla nesedí přečíslovat zavčasu. Návod:
Před přečíslováním dokladů doporučujeme provést zálohu dat pomocí povelu Zálohovat… z nabídky Soubor/Zálohování.
V příslušné agendě poté proveďte výběr dokladů, které chcete přečíslovat, např. přes nabídku
Záznam/Výběr/Složený dotaz… Poté z nabídky Záznam/Editace vyberte povel Přečíslovat… V dialogovém okně zadejte číselnou řadu (pevný prefix) a počáteční číslo, kterým budou přečíslované doklady začínat.
Připomínáme, že tato operace je nevratná a jejím použitím může dojít k narušení věrného zobrazení skutečnosti v účetnictví. Z tohoto důvodu může přečíslování provést pouze administrátor nebo uživatel, který má v agendě Přístupová práva zatrženou volbu Administrátorské funkce.
Moc děkuji za přesný popis. Právě váhám, jestli s tím vůbec něco dělat nebo raději už ne. Jen teď nevím, jak založit (fyzicky do složek) např. do ost. závazků doklad, který má poslední číslo v řadě ale má být někde uprostřed. Zda dle čísel nebo datumů?
Stejně se dívám, že s tím budu muset něco udělat. Přečíslovávala jsem doklady i běžně v roce a teď koukám, že v těch podkladech k dph mají doklady jiné číslo než v programu. Tak to v tom mám pěkný zmatek. Myslíte, že můžu přečíslovat a pak raději znovu vystavit podklady? Může se něco narušit, pokud už je rok uzavřen, ale nic nemáme vytištěno, vše je vedeno v účetním programu.
Právě že mám. Vůbec mě to netrklo, když jsem připisovala závazky, doklady do pokladny atd., aby to aspoň nějak datumově sedělo, že jakmile to přečísluji, celé se mi to takto rozhodí. Tak to se mi zase povedlo :-( Snad to dám nějak dohromady a bude to sedět. Mám docela strach abych potom nezjistila, že se mi přeházelo zase něco jiného. A moc Vám děkuji
Pokud v Pohodě přečíslováváte "dle návodu" měla by se vám opravit čísla všude. Jen je pak třeba znovu vytisknout záznamní povinnost, aby se vám čísla dokladů aktualizovala.....
Nedoporučuji úpravu dokladů přímo v účetním deníku.
Oprava se sice uloží, ale jakmile v příslušné agendě otevřete ten opravený doklad a znovu ho uložíte, přepíše se na "původní hodnoty".
Pokud v Pohodě přečíslováváte "dle návodu" měla by se vám opravit čísla všude. Jen je pak třeba znovu vytisknout záznamní povinnost, aby se vám čísla dokladů aktualizovala.....
Nedoporučuji úpravu dokladů přímo v účetním deníku.
Oprava se sice uloží, ale jakmile v příslušné agendě otevřete ten opravený doklad a znovu ho uložíte, přepíše se na "původní hodnoty".
Opravovala jsem to právě přímo v agendách, v účetním deníku se to naštěstí, co jsem se dívala, přečíslovalo samo. Problém se stal, že jsem dostala např. v říjnu doklad ze srpna a chtěla ho doúčtovat tak aby byl nákladově v srpnu. Nebo jsem zapomněla něco doúčtovat, na něco se čekalo, ale už jsem měla vystavené a podané přiznání k dph, takže jakmile jsem pak přečíslovala doklady v pokladně, už čísla neseděla v podkladech k dph. A teď už v tom mám takový zmatek, že se tomu přečíslování a kontrole všech dokladů nevyhnu
V pokladně účtuji chronologicky, takže když přijde v srpnu doklad z května, naúčtuji do srpna. Ale u přijatých faktur, když mi teď donese podnikatel fakturu z dubna, zaúčtuji jako dubnovou fakturu s dnem uplatnění DPH v srpnu a se současným číslem, nic nepřečíslovávám. To, že se někde zatoulá doklad, se děje celkem běžně na všech společnostech, tak nevím, proč by to mělo v účetnictví vadit.
Máte pravdu, to bych musela přečíslovávat pořád něco. Já se snažila dávat doklady s většími částkami tak aby to souhlasilo měsíčně. Nebo se mi stalo, že jsem zapomněla na předpis pojištění a pak jsem jej dopisovala. Případně mi přeskočila číselná řada a já to zjistila třeba až za 3 týdny, že je tam mezera. A tím, jak jsem se snažila, aby mi to potom šlo podle datumů popořádku, se mi posunula řada. Jedná se asi o 5 dokladů ale i tak už jsem si to pěkně zavařila :-) Vůbec mi to nedošlo, až teď, když jsem si chtěla doklady dotisknout a založit. Nj moje hloupost, aspoň už vím pro příště
To máte úplně všechny ostatní závazky v jedné číselné řadě?
Třeba SW Pohoda má možnost zadat
datum zaúčtování - skutečné datum zaúčtování
datum DUZP
datum účtování - datum, kterému chcete, aby bylo zaúčtováno v účetním deníku a např. náklad byl v tom správném období
Mám rozděleno na pojištění, leasing a ost. závazky. Ale stane se, že na něco zapomenu nebo mi přeskočí číslování a pak v tom nadělám zmatky.
Mám problém třeba i s pokladnou. Nadřízený přijme hotově úhradu a dá mi ten den doklad, označím 5.8. HP50. Ale jiný, který je na cestách mi dodá doklad třeba až za týden i víc a potom mi nesedí datumy na PPD. Musím pak napsat 30.7. HP50 a předešlý přečíslovat na HP51.
Ale ode dneška budu vše účtovat jak píšete :-) Vyhnu se tím tady těm problémům. Děkuji
S pokladnou není žádný problém.
Penízky se vydají z pokladny v okamžiku, kdy "někdo" přinese doklad o zaplacení. Takže může zaplatit co chce třeba v lednu, ale když doklad přinese v červenci, tak z pokladny se vyplácí penízky v červenci a až k tomuto datu se o dokladu účtuje.
Když je nejhůř, tak se vede více pokladen. Jeden jednatel jednu, druhý jednatel druhou, a pokladní pro všechny ostatní zaměstnance a nákupy třetí.
Ostatní závazky - číselné řady (co druh závazku, to řada)
Mzdy
Leasing
Nájemné placené na základě smlouvy
Vyúčtování služebních cest
Platby platební kartou
Ostatní závazky (kooperativy, rozhlas, televize,...)
Na začátku roku sednu a zaúčtuji dopředu všechny předpisy, o kterých vím. I když data zaúčtování do nákladů teprve nastanou.
A já se to snažila napasovat vždy k datumu na dokladu. Moc vám děkuji za ochotu, že jste si dala práci s vysvětlováním. Moc mi to pomohlo :-) A ještě se zeptám, jak jste psala, že zaúčtováváte dopředu, dáváte datum zápisu třeba 10.1.2014 a datum odpočtu a účetního případu 01.08.2014, 01.09.2014 atd.?
Rozhlasové poplatky 4x do roka
zápis 2.1.2014, 2.4.2014, 2.7.2014, 2.10.2014
účtování 2.1.2014, 2.4.2014, 2.7.2014, 2.10.2014
DPH se neřeší
splatnost 15.1.2014, 15.4.2014, 15.7.2014, 15.10.2014
Kdysi jsem řešila něco podobného, jako dnes Vy. Moje řešení bylo, že na každý měsíc jsem zavedla novou řadu.
SW Pohoda řada Ostatní závazky
- platby kartou 14 OZ 35 08 001
co značí 14 rok, OZ ostatní závazky, 35 moje řada pro platby kartou, 08 měsíc, 001 pořadové číslo dokladu v daném měsíci
Komplikované, ale když něco děláte už 20 let, tak je těžké přejít na jiný systém. Samozřejmě ve firmách, kde nejsou potíže s pozdním dodáním dokladů, extra "měsíční" řady každý měsíc nevedu.
V pokladně datum na dokladu je důležitý pro daňovou uznatelnost výdajů v daňové evidenci. Ale v účetnictví se spíš přikláním k datu skutečného vyplacení peněz z firemní pokladny.
Asi by to bylo také řešení, ale abych se do toho těmi čís. řadami každý měsíc nezamotala ještě víc :-) Moc dokladů nemáme, tak to zatím budu účtovat jak jste psala vždy až když doklad obdržím a do nákladů datem účetního případu.
Ještě jednou Vám moc děkuji a pěkný den
DPH mám doufám správně, vždy než jsem odeslala přiznání, tak jsem si v podkladech kontrolovala částky podle dokladů. Navíc v Pohodě je naštěstí po vystavení DPH uzavřeno to období, za které se DPH podává. Je to asi opatření pro takové patlaly jako já :-) Tak snad aspoň toto mám v pořádku. Opravím to číslování a pak ještě projedu asi všechny doklady, kde jsme uplatnili DPH, ať mám jistotu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 8. 2014 8:58
Zjistila jsem, že mi nejdou po sobě čísla dokladů ost. závazky v roce 2013. Něco se tam doúčtovávalo a tím pádem je porušena číselná řada. Jak to prosím opravit? Nebo nechat raději takto? Pokud přečísluji celou řadu, budu muset zrušit a jako by znovu vystavit dph nebo se v podkladech přečísluje samo? Moc děkuji