Re: Sdruzeni a daň z příjmu
ale spis to byla spolupracujici osoba a mel 30% z prijmu,ale v danovem priznani se ta kolonka jmenovala "sdruzeni"
Pletete dohromady dvě věci,
1) tzv.sdružení, kdy si účastníci-podnikající fyzické osoby dělí příjmy a výdaje rovným dílem nebo dle smlouvy a ZDP neurčuje žádný limit pro výši takovéhoto dělení ani zde není podmínka společné domácnosti, jen říká, za jakých podmínek mohou uplatnit výdaje procentem
2) spolupracující osobu, kdy podnikateli pomáhá osoba, která s ním žije ve společné domácnosti. A v tomto případě už je zcela zásadní to, kolik se na spolupracující osobu převádí příjmů a výdajů.
jojo pletu, nemam potrebne informace. Vsechny priznani co jsem videla tak bylo v kolonce "sdruzeni",ale OSSZ ho ted vyzvala o opravu prehledu za prijem a vydej,protoze to presahlo castku tech 15tis mesicne. To me zmatlo,protoze proc roky predtim to teda neresili? Proto jsem pletla paty pres devaty....
Zkontrolovala bych přiznání obou a podané přehledy na OSSZ.
v přiznání v příloze č. 1:
- sdružení: byly by vyplněny údaje v tabulce F:
- spolupráce: jeden by měl údaje v řádcích 107 a 108 a druhý v řádcích 109 a 110 + vyplněnou tabulku G a H
v přehledu na OSSZ:
- by měli vyplněn oddíl 9. pokud by se jednalo o spolupráci.
A nebo to smíchali a i když mají sdružení, vyplnili formuláře jako při spolupráci.
Zeptala bych se, jestli mají smlouvu o sdružení, nebo ne..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 8. 2014 22:12
Mohl by mi nekdo poradit, prosim. Kdyz mam sdruzeni (otec a syn) a to v pulce roku zanikne (to sdruzeni) je tam limit pro danovy zaklad? ...nasla jsem v § 13 ZDP,ze je to max 15 tis na mesic. Takze syn, ktery je jako spolupracujici osoba muze mit pro FU a OSSZ a ZP max zaklad jen tech 6*15=90000 Kc?
Ja jen,ze v minulych letech mel daleko vyssi a nikdo to neresil...jestli jsem to teda spatne pochopila nebo jak to je.