Re: Pořízení zboží nebo dovoz?
Já myslím, že obojí je dovoz, viz.§20 ZDPH- dovozem zboží se rozumí vstup zboží z třetí země na území EU
souhlasím, že jde o dovozy, ale myslíte si, že se ten 2. případ vůbec uvádí do přiznání k DPH - dle §2 odst. 1 písm. d) je předmětem daně dovoz s místem plnění v tuzemsku a tady se mi nezdá, že místem plnění je tuzemsko
a v Rakousku jste i platili jejich DPH?
ještě jsem našla v §12 odst. 1 - místo plnění při dovozu
záleží, kde bylo zboží propuštěno do volného oběhu, zda v ČR nebo v Rakousku (tam je i místo plnění) - dle vašeho dotazu soudím, že v Rakousku a proto jde v ČR mimo přiznání k DPH
jinak by to bylo při propuštění zboží do režimu tranzitu
Děkuji za reakce.
V Rakousku nic neplatíme. Platíme korejskému dodavateli za zboží a tuzemské firmě za vedlejší náklady (deklarace, atd.).
Zboží je propuštěno do VO v Rakousku, myslíte tedy, že se nikde neuvádí? Je jasné, proč to FÚ nesedí, my to vykazujeme jako pořízení z EU a oproti tomu není protistrana.. Paní z FÚ byla taky zmatená a nebyla si jistá.
ne, jak jsem vám už výše uvedla, záleží, do jakého režimu se propusti a podle toho se posoudí místo plnění
pokud máte propuštěno do režimu volného oběhu v Rakousku, místo plnění je tam a DPH by se mělo odvést tamtéž
pořád jste nenapsala, v jakém režimu a kde máte propuštěno a zda jste platili někomu DPH
nejde o pořízení zboží a teď je otázka, zda jde o dovoz s místem plnění v ČR nebo v Rakousku
radím vám vzít doklady, co máte k dovozu, a obrátit se na daňového poradce, tady to zřejmě nevyřešíte
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 8. 2014 8:29
Chtěla bych vás poprosit o radu. Hledala jsem ve starších dotazech, ale stále mi to není úplně jasné. Děkuji za trpělivost.
Nakupujeme zboží v Koreji a máme dva případy:
1. zboží je přepravováno lodní dopravou do Hamburku a dále vlakem do ČR, kde je procleno (máme JSD) = vykazujeme jako dovoz ze třetí země
2. zboží je přepravováno letecky do Vídně, kde je procleno (máme JSD) = vykazujeme jako pořízení z EU
3. Veškeré s tím související náklady (bod 1 i 2), tzn. deklarace, clo a doprava = připočítáváme k hodnotě zboží a vykazujeme buď jako dovoz nebo pořízení
Je to tak správně?
Děkuji moc