Re: Nepl.volno + inval.důchod
S neplaceným volnem musí zaměstnavatel souhlasit. Požádejte zaměstnavatele o mimořádnou lékařskou prohlídku, je povinen vám vyhovět. Pokud závodní lékař do posudku napíše, že jste dlouhodobě neschopen vykonávat danou činnost, pak by se ZP ukončil dle § 52e ZP. Což by bylo pro vás nejlepší řešení.
Ale pokud vám lékař napíše do posudku, že jste dlouhodobě neschopen vykonávat danou činnost, pak vám zaměstnavatel MUSÍ dát výpověď a po dobu výpovědní doby budete doma a bude vám platit překážky.
Jestliže má II. stupeň invalidity, může mít zaměstnavatel pro něj jinou vhodnou práci , kterou by mohl vykonávat a potom ho na ni převede.
V tomto případě bych spíše dala výpověď sama, to zaměstnavatel nijak nemůže ovlivnit a v průběhu výpovědní doby , vzhledem k vašemu zdravotnímu stavu asi nebude problém znovu onemocnět, třeba i u jiného lékaře.
Ale nějak nechápu o co zaměstnavateli v tomto případě jde.
Tak do toho nám snad nic , ale opravdu vůbec nic není. Jestli jste nikdy nebyla v takovéto situaci, tak buďte ráda, že jste se o ničem takovém nemusela rozhodovat. A jestliže lékař navrhl chemoterapii, tak zřejmě má dost podkladů pro takové rozhodnutí a o zdravotním stavu asi pochybovat nebude. Nebo myslíte, že to byl pokus - omyl ?
Pokud mu ukončili neschopenku, tak to zřejmě nebyl pokus-omyl.
Nebo si myslíte, že vážně nemocnému pacientovi ukončí neschopenku ? Tak takového člověka jsem ještě neviděl.
Já mám kole sebe hodně lidí, kteří léčbu úspěšně zvládli, proto to nechápu. Mám známého, který léčbu podstoupil a v průběhu léčby chodil do práce (pracoval fyzicky), protože mu to psychicky pomáhalo. Pan si dostatečně neuvědomuje, že hazarduje se svým zdravím a životem.
Já nezpochybňuji Vaši inteligenci, ale jestli ty moje příspěvky do diskuse (s kterými jsem mimochodem ztratil dost času) aspoň trochu přispěly k tomu, že se pan třeba zamyslí nad možnou léčbou a možná přehodnotí svoje rozhodnutí, tak to splnilo svůj účel. Samozřejmě-rozhodnutí je pouze na něm, je to jeho zdraví a jeho život.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
7. 8. 2014 12:33
Dobrý den,
dostal jsem se do těžké životní situace. Po odmítnutí léčby (chemoterapie) mi ukočili neschopenku od 15.1. do 30.7.14.Teď čerpám dovolenou z roku 2013. Ze zdravotních důvodů nemůžu dál vykonávat práci ale zaměstnavatel nechce přistoupit na dohodu (ukončit pp hned) - jsem invalidní 2.st... asi na mě berou nějaký příspěvek. Když podám řádnou výpověď a po dobu výpovědi požádám o neplacené volno, co to pro mě znamená? Zdravotní pojištění atd...