Re: Odměna při pracovním výročí a rod. d
U vás mzdová účtárna rozhoduje o tom, kdo dostane odměnu a kdo ne ? Pokud máte ve vnitřním předpisu, že zaměstnankyni odměna náleží, pak ať jí mzdová účetní odměnu kouká vyplatit. Samozřejmě, odvede z toho SP a ZP a měsíc, ve kterém bude odměna vyplacena, nebude ve vyloučených dobách.
Vedoucí dal návrh na odměnu - ten tedy někdo buď musel schválit nebo ne. A určitě to nebude mzdová účetní.
U nás se také nedávají odměny, pokud je pracovnice na MD, RD, protože máme uvedeno "lze poskytnout", takže podaný návrh veoducího prostě zaměstnavatel neschválí.
Takže musíte si ujasnit kompetence.
no já nevím, já jako žena bych to za diskriminaci nepovažovala. Vemte si, že někdo může být na MD a následně RD třeba 9 let za sebou a měl by nárok na odměny, přestože za 9 let ani nepřeložil papír. Ale to opravdu velmi záleží na tom,jak je ten vnitřní mzdový předpis sepsaný.
Přesně tak. Já jakožto pamětník přesně tohle pamatuji. Žena nastoupila do práce, po zkušební době omarodila a plynule byla doma se třemi dětmi 9 let. Takže pracovala 3 měsíce a potom jen čerpala - dovolené a tuším že jí to tak nějak dobře vycházelo, že měla čerpáním dovolené splněnu podmínku 60 dnů pro další rok, takže opět nárok a k tomu ještě odměna za 5 let trvání pracovního poměru - uznejte , že diskriminační to je, ale vůči těm, kteří pracují.
Stejně tak jako považuji za diskriminační ale v opačném slova smyslu to, že pro zápočet praxe se péče o dítě započítává až do výše 6 let, ovšem když budete dělat jinou práci, než pro kterou se zápočet dělá, nezapočte se vám nic.
Takže je to opravdu dost relativní co je a co není diskriminace. A navíc tam máte "k ocenění pracovních zásluh" a ty opravdu na MD nebo RD má těžko.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
13. 8. 2014 11:16
Podle vnitřního mzdového předpisu: "K ocenění pracovních zásluh při trvání pracovního poměru u zaměstnavatele se přiznává zaměstnanci jednorázová odměna až do výše 3 000 Kč vždy po pěti letech od vzniku pracovního poměru. Návrh na odměnu předkládá vedoucí zaměstnanec. Odměnu ...lze poskytnout zaměstnanci do 12 měsíců ode dne vzniku nároku."
Vedouci dal návrh na odměnu, ale mzdová účtárna jej odmítla přijmout s odůvodněním, že zaměstnankyně je na rodičovské dovolené, že lze vyplatit až po skončení RD (to ale uplyne těch 12 měsíců).
Ve vnitř. mzd. předpisu žádné takové omezení není.
Prosím o radu, čím mohu argumentovat (jsem nadřízený té zaměstnankyně). Děkuji.