Re: konec RD a firma vůbec nekomunikuje
Dobrý večer, asi jsem se vyjádřila nedostatečně. Tak tedy znovu...firma vůbec neprovozuje žádnou činnost, majitel je nějaký bezdomovec, na kterého byla firma přepsána a on pak působil jako "bílý kůň". Takže pokud tento člověk už není náhodou ve vězení, tak rozhodně s firmou nic nedělá, myslím žádné povinné výkazy, podnikání atd., a to že měl nějaké zaměstnance buď neví nebo je mu to úplně jedno. No a s tím neplaceným volnem jsem to myslela tak, že pokud zaměstnavatel vychází vstříc, pak se většinou píše ten čtvrtý rok neplacené volno, pokud má tedy zaměstnanec rodičovský příspěvek do 4 let věku dítěte. Tak snad je to teď srozumitelnější. Doufám, že teď už chápete, proč tam nikdo nekomunikuje.
Tak tedy znovu: v sídle firmy nikdo není ? Paní se tam byla zeptat a firma tam už není ? A co ostatní zaměstnanci, ona s nimi nemá žádný kontakt ?A dále: o neplacené volno se musí požádat, takže pokud paní nepožádala o neplacené volno, pak žádné neplacené volno nečerpá. Nikde nežádala, nikdo jí ho nechválil.
Když se firma převáděla, tak už tam žádní zaměstnanci nebyli. Sídlo firmy? To je jen nějaká ta adresa, za kterou se zaplatilo, ale nikoho tam nikdo nikdy neviděl, max. je tam schránka....... Takže má tedy zajít na zdravotní pojišťovnu a říci, že celodenně pečuje o dítě do 7 let, aby neplatila pojistné? A jak má tedy postupovat, když žádné doklady jako zápočtový list, ELDP, atd. od takové firmy nikdy nezíská?
Jinak, jak píšete, bude nejvhodnější když za ní napíšu nějaký dopis o konci RD, který se na 100% vrátí, aby byl tedy nějaký důkaz o tom, že firma nekomunikuje. Věc ale s těmi jinými doklady, výpověď atd. to stejně nevyřeší. Už teď jí předem lituju při jednání s úřady.
Hlášenou ji určitě měli, protože pravděpodobně na základě tohoto zaměstnání dostavá mateřskou, jinak by nedostala nic. Bylo to její první zaměstnání v ČR před příjezdem ze zahraničí. Na tu sociálku a zdravotní pojišťovnu zkusím zavolat, ale nevím, jestli mi něco řeknou, když si to nezjišťuje přímo ona sama. Ještě ale musím zjistit "rodné číslo".
Všem děkuji za příspěvky. Pokusím se tedy zjistit nějaké informace, nebude to asi hned, protože švagrová nebydlí ve stejném městě (min. 100km odtud, jezdí někdy k našim na víkendy) a ještě se chystá příští týden do Ruska. Doufám, že až něco napíšu na diskuzi, že se mi ještě ozvete. Mějte se hezky.
Nestrašte. Pokud pobírá RP, je zdravotně pojištěna státem jako osoba pobírající rodič.příspěvek a žádné penále jí nenaskakuje.
Já bych zavolala na její zdravotní pojišťovnu a normálně bych řekla, že hovořím za švagrovou, která špatně mluví česky a že potřebuji zjistit, zda je stále přihlášena pod tou a tou firmou, případně od kdy do kdy tam byla. Anebo naopak zavoláte švagrové, zjistíte její rodné číslo nebo číslo, které jí přidělila zdrav.pojišťovna (má uvedeno na kartičce) a na ZP, na registru pojištěnců, se zeptáte, zda má ona u sebe hlášeného nějakého zaměstnavatele.
Pak zavolejte na sociálku podle sídla zaměstnavatele a zeptejte se, zda ji stále evidují pod tím zaměstnavatelem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
13. 8. 2014 14:06
Dobrý den, moje švagrová z Ruska byla před MD zaměstnána v jedné s.r.o.. Nyní byly dítěti 3 roky, rodičovský příspěvek má do 4 let. Bohužel však firma, ve které pracovala změnila majitele, poté se stala tzv. bílým koněm a nějaké odvody, přiznání, zaměstnanci atd. už neřeší. Mohl byste nám někdo poradit, jak v tomto případě má postupovat zaměstnanec, kterého má firma ve stavu, avšak žádné komunikace, žádných dokladů se rozhodně od této firmy nedočká? Teď by měla být na neplaceném volnu, neplatit ZP, má dojít někde na zdravotní pojišťovnu a oznámit, že pečuje o dítě do 7 let věku? A co bude předkládat např. ÚP nebo sociálce po 4 letech dítěte, když se tam bude chtít příhlásit, zápočtový list, jakékoliv potvrzení nebude. Bohužel ona sama dobře česky nemluví a komunikace s úřady je pro ní peklo. Děkuji za případné odpovědi, moc nám tím pomůžete.