Re: Dohoda o pracovní činnosti - pojiště
Pak jste měla odvést SP, ZP se neodvádí.
Možná by se to dalo považovat za ZMR. v dohodě má napsáno, že práci bude vykonávat nepravidelně, předpokládaný rozsah hodin do 20 týdně, a odměna 200,- za hodinu práce... Myslím, že na délce zaměstnání nezáleží - doba určitá - celý rok 2014...
Pokud se jedná o DPČ ZMR (jako že se ve Vašem případě jedná), tak je to z hlediska SP takto:
Když v měsíci nedosáhne 2500 Kč, SP se nesráží. Když dosáhne, sráží se. Na sociálku se přihlašuje až dosáhne, a to dnem začátku DPČ (např. DPČ má od 2. ledna, 2500 dosáhl až v březnu. Přihlášen měl být poté, co v březnu dosáhl 2500 Kč, a to datem 2.1.). Když pak 2500 zase nedosáhne, už se ze sociálky neodhlašuje, zůstává tam a odhlašuje se, až skončí DPČ.
Když SP srážíte, srážíte ho pouze ze skutečně dosaženého výdělku.
Ověřte na OSSZ, zda ho máte správně přihlášeného jako ZMR.
Z hlediska ZP je to takto:
Pokud 2500 nedosáhne, ZP se nesráží. Pokud dosáhne, ZP se sráží. (toto nesrážení ale platí pouze u DPČ, v případě pracovního poměru se ZP sráží vždy).
Na ZP ho přihlašujete a odhlašujete podle toho, jestli se ZP sráželo nebo ne. Např. v lednu nedosáhl, ZP se nesráží,nepřihlašujete ho. V únoru dosáhl, ZP se sráží, přihlásíte ho datem 1.2. V březnu nedosáhl, ZP se nesráží, odhlásíte ho datem 28.2. Atd. Důchodce přihlašujete kódem P a D, odhlašujete ho kódem O.
Když ZP srážíte, srážíte ho pouze ze skutečně dosaženého výdělku a ne z minima, protože on je jako důchodce pojištěný státem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
14. 8. 2014 10:16
Dobrý den,
mám zaměstnaného důchodce na dohodu o pracovní činnosti. v rámci léta a dovolených odpracoval minulý měsíc jen pár hodin, tudíž má příjem nižší než 2500,-. SP a ZP jsem za tento měsíc neodváděla. Myslím si správně, že na tento měsíc ho musím odhlásit u OSSZ i Zdravotní pojišťovny? Jakým kódem budu odhlašovat - jen "O"? Má nějakou povinnost hradit si pojištění sám? Myslím, že za důchodce hradí pojištění stát,ne? Pokud v dalším měsíci přesáhne příjem 2500,- a já budu tedy zpět přihlašovat, použiju pouze kód "P" nebo i "D".
Děkuji za odpověď. Mám určité tušení, ale u důchodce si nejsem jistá.