Re: VOS vs SRO
Pro začátek:
v.o.s. § 95 -§ 117 ZOK
§ 95
(1) Veřejná obchodní společnost je společnost alespoň dvou osob, které se účastní na jejím podnikání nebo správě jejího majetku a ručí za její dluhy společně a nerozdílně.
s.r.o. § 132 -§ 242 ZOK
může být i jeden společník
...
>>>Proto nyní váhám zda založit s.r.o či v.o.s. Jelikož
>>>od letoška u obou ručím veškerým svým majetkem, tento
>>>atribut nehraje roli, ale v dalších, jako jsou daně,
>>>účetnictví, formát a založení nejsem moc zběhlý a
>>>proto Vás žádám o radu.
>>>Předem děkuji za jakékoliv připomínky k tématu.
>>>>>>S pozdravem K.S.
>>
>>Pro začátek:
>>v.o.s. § 95 -§ 117 ZOK
>>§ 95
>>(1) Veřejná obchodní společnost je společnost alespoň
>>dvou osob, které se účastní na jejím podnikání nebo
>>správě jejího majetku a ručí za její dluhy společně a
>>nerozdílně.
>>s.r.o. § 132 -§ 242 ZOK
>>může být i jeden společník
>
>To samozřejmě vím, mám člověka se kterým úzce
>spolupracuji a toto je nejmenší problém
To v prvotním dotazu nebylo uvedené :)
Nejmenší problém? Ze začátku se jeví vše pohodové,...
v.o.s. např.
Jedná se o nejjednodušší typ obchodní společnosti. Samotné založení je jednodušší oproti ostatním druhům společností. Společnost nemůže řídit jedna osoba. Společníci musí být minimálně dva, kteří rozhodují o společném chodu firmy. Jde o méně známou právní formu, než je s.r.o., možná i proto může mít nižší důvěryhodnost. v.o.s. nepodává vlastní daňové přiznání, výsledek hospodaření se přerozdělí na jednotlivé společníky podle společenské smlouvy nebo rovným dílem. Následně společníci vyplní vlastní DPFO a vyčíslí daň z příjmů FO. Omezení při zdanění příjmů z v.o.s. je oproti OSVČ, která také podává DPFO v tom, že se společník v.o.s. nemůže o příjmy z podílu ze zisku ve společnosti rozdělit se spolupracující osobou.
x
s.r.o. např.
Může být jeden společník. Za společnost se podává DPPO. Platí se daň z příjmů PO (19%) a srážková daň ze zisku rozděleného mezi společníky (15 %). Celkově má výrazně lepší možnosti optimalizace daní, ale vyšší administrativní náročnost.
Ano, většina účetních chce raději SRO, protože je zná, ale není k tomu důvod. Naprostá většina účetních operací (99,9%) je stejná u VOS jako u SRO. U VOS se stačí naučit několik málo operací - výplaty záloh a podílů na zisku a rozdělení HV společníkům. To je vlastně celé, není to nic složitého. Toto tvrdím s plnou zodpovědností, protože VOS máme od roku 1996 a fakt s tím není žádný problém. Kromě toho účtuju klientům další VOS - pohoda. Při zisku cca pod milion je VOS rozhodně výhodnější (ale samozřejmě to chce individuálně propočítat).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
14. 8. 2014 11:26
Zdravím,
dostal jsem možnost dovážet do ČR 3 unikátní modní značky. U jedné z nich jsem se rozhodl pro tvorbu eshopu a čili přímý prodej ode mne zákazníkům, zbývající dvě budu pouze distribuovat do retail obchodů. Původně (kvůli daním) jsem měl v úmyslu figurovat pouze jako Živnostník, ale abych mohl podepsat exkluzivní smlouvy (zástupce značky v ČR) musím figurovat pod určitou firmou.
Proto nyní váhám zda založit s.r.o či v.o.s. Jelikož od letoška u obou ručím veškerým svým majetkem, tento atribut nehraje roli, ale v dalších, jako jsou daně, účetnictví, formát a založení nejsem moc zběhlý a proto Vás žádám o radu.
Předem děkuji za jakékoliv připomínky k tématu.
S pozdravem K.S.