Výpočet průměru mzdy za dovolenou po MD

• (neregistrovaný)

14. 8. 2014 20:40

Dobrý den,
    v říjnu 2011 jsem odcházela na mateřskou a následně rodičovskou dovolenou s prvním dítětem. V lednu 2014 se nám narodilo druhé dítě, a tak jsem plynule navázala další mateřskou dovolenou (do práce jsem mezitím nenastoupila).
    Nyní se přeme s mzdovou účetní o výši mzdy za řádnou dovolenou, o kterou jsem požádala zaměstnavatel po skončení mateřské dovolené, přen nástupem na rodičovskou dovolenou.
    Mzdová účetní tvrdí, že mi náleží pouze mzda vycházející ze základní mzdy. Já si ale myslím, že mi náleží mzda sestávající jak ze základní, tak z pohyblivé složky mzdy, která mi byla před mateřskou dovolenou vyplácena vždy. Kde je pravda?
    Předem děkuji za odpověď
    Jana Vajnerová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 8. 2014 21:21

VH

Re: Výpočet průměru mzdy za dovolenou po
      Náhrada mzdy za dovolenou vám bude náležet ve výši pravděpodobného výdělku, který by měl odrážet výdělkovou úroveň, kterou byste dosáhla, pokud byste v rozhodném období pracovala. Těžko předvídat, zda by vám zaměstnavatel nějakou pohyblivou složku přiznal, mohly se změnit okolnosti, systém odměňování, pracovní postupy, které neznáte apod. Záleží na zaměstnavateli, jaký způsob zjišťování pravděpodobného výdělku zvolí, měla byste se poptat na vnitřní předpis nebo KS, zda tento způsob upravují a jak.

• 15. 8. 2014 3:12

Tomáš Sebastien (neregistrovaný)

Re: Výpočet průměru mzdy za dovolenou po
      Přihlédnutí k pohyblivé složce se koná pouze v případě, že je tento nárok podchycen smluvně, vnitřním předpisem nebo jinou závaznou směrnicí (dokumentací). Pokud nic takového neexistuje, náleží Vám skutečně pouze základ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).