Re: Vyplácení přesčasů
Dobrý den, správný výpočet by měl být 25% z průměrné hodinové sazby u Vás tedy ze 147 Kč u Vás tedy 36,75 Kč jako příplatek za práci přesčas a mzdy 23 000/172,50 * 182,50 = 24 333 + 10 hodin příplatku 36,75*10= 367,50. Hrubá mzda by měla být tedy 24 700,- Kč. V případě, že je to v so/ne tak + další příplatek dle ZP.
Pěkný den
Ovšem za předpokladu, že těch 8.000 Kč odměn má ve mzdovém výměru, pracovní smlouvě nebo nějakém firemním předpise. Pokud je to pravidelně vypláceno jen na základě příslibu "per huba" a papír má jen na základní mzdu 15.000 Kč, je správný ten způsob, jak mu to nyní počítají.
No ve mzdovém výměru mám napsáno že základní měsíční mzda je 15-tis. Pak tam je napsáno že k základní hrubé mzdě je poskytnuto osob ohodnocení od 0-20 tis. dle toho jak rozhodne nadřízený
>>>Dobrý den, správný výpočet by měl být 25% z průměrné
>>>hodinové sazby u Vás tedy ze 147 Kč u Vás tedy 36,75
>>>Kč
>>>jako příplatek za práci přesčas a mzdy 23 000/172,50
>>>*
>>>182,50 = 24 333 + 10 hodin příplatku 36,75*10=
>>>367,50.
>>>Hrubá mzda by měla být tedy 24 700,- Kč. V případě,
>>>že
>>>je to v so/ne tak + další příplatek dle ZP.
>>>Pěkný den
>>Ovšem za předpokladu, že těch 8.000 Kč odměn má ve
>>mzdovém výměru, pracovní smlouvě nebo nějakém
>>firemním
>>předpise. Pokud je to pravidelně vypláceno jen na
>>základě příslibu "per huba" a papír má jen na základní
>>mzdu
>>15.000 Kč, je správný ten způsob, jak mu to nyní
>>počítají.
>
>
Jinak který úřad si mohu jít ověřit , zda-li mi je výplata dobře počítána a případně, který úřad mohu poslat na kontrolu k zaměstnavateli. Ředitelé na mé námitky nereagují a říkají že takhle se to počítá všude jinde, ale mně se to nějak nezdá
>No ve mzdovém výměru mám napsáno že základní měsíční
>mzda je 15-tis. Pak tam je napsáno že k základní hrubé
>mzdě je poskytnuto osob ohodnocení od 0-20 tis. dle
>toho jak rozhodne nadřízený
>Jinak který úřad si mohu jít ověřit , zda-li mi je
>výplata dobře počítána a případně, který úřad mohu poslat
>na kontrolu k zaměstnavateli.
Inspekorát práce.
>Ředitelé na mé námitky
>nereagují a říkají že takhle se to počítá všude jinde,
>ale mně se to nějak nezdá
Pokud pošlete inspektorát práce, jistě zareagují ... pravděpodobně výpovědí.
Kdyby v tom mzdovém výměru bylo napsáno, že osobní ohodnocení se nějakým způsobem krátí nebo navyšuje podle počtu odpracovaných hodin (aby bylo jasné, že má přímou vazbu na odpracovanou dobu), počítala bych přesčasový příplatek i z něho.
Ale takto, jak to tazatel uvádí, je to spíš ve stylu "Franta dneska nepozdravil, dostane jenon 5.000 ..." zkrátka libovůle nadřízeného "podle toho jak se zrovna vyspal."
Přesčasový příplatek se počítá z průměrného výdělku a ten se počítá z příjmů v rozhodném období (předchozí čtvrtletí). Tak že podle mne nezáleží na tom, co by zaměstnavatel vyplatil nebo nevyplatil nyní, ale na skutečnosti co v rozhodném období už vyplatil.
Jestli vychází průměr (správně vypočítaný) z rozhodného období na 147,- Kč/hodinu, musí se příplatek počítat z tohoto průměru.
Tazateli se nejedná o přesčasový příplatek, ale o mzdu za přesčas. Domnívá se, že by hodinový mzda za přesčas neměla být spočítaná z měsíčního základu, ale mělo by být přihlédnuto i k osobnímu hodnocení, které měsíčně dostává.
Kdyby měl ve mzdovém výměru stanovenou hodinovou mzdu a ne měsíční, tak by ho takový postup výpočtu ani nenapadl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
15. 8. 2014 0:16
Dobrý den, Mám smlouvu v práci že za měsíčni práci dostanu 15000,- tis. hrubého, kdy mi automaticky zaměstnavatel dává navíc odměny 8000,- tudíž má základní měsíční mzda je vždy 23. tis. Nelíbí se mi však to , že mě zaměstnavatel nutí dělat přesčasy, nevadí mi to ale vadí mi jejich způsob vyplácení. V každém měsíci je různý počet pracovních dní. Vezmu kupříkladu že má měsíc 23 dní, tudíž mám odpracovat 172,5 hod. a udělám 10 hodin přesčasů. Moje průměrná hodinová mzda je 147,-kč.
No a teď k těm přesčasům . Zaměstnavatel vezme čásku 15 000,- kč a vydělí ji 172,5 hodinama to pak výjde částka 86,95,- na hodinu za přesčas. k tomu mi připočte 25% z mého hodinového průměru což je 36,75 . Tudíž když dělám přesčas dostanu za hodinu práce 123,7,- kč což je méně než má průměrná hodinová mzda. Tudíž můj plat je 15000 (plat)+8000(odměna)+1237(přesčas). Je toto normální, je to správně ?