Výpověď , dovolená, nemoc - pro paní VH

• (neregistrovaný)

15. 8. 2014 11:55

Dobrý den paní VH,

navazuji na včerejší komunikaci. Na lékařském posudku (byla to mimořádná prohlídka na žádost zaměstnavatele) mám zaškrtnuto políčko "pozbyla dlouhodobé zdravotní způsobilosti" a doplněno textem vhledem ke stávajícímu zdravotnímu stavu není schopna fyzické práce s přetěžováním páteře a horních končetin.

Na posudku jsem byla 2.7.2014. Na základě tohoto mi řekli, že pro mě nemají jinou práci a připravili mi tu "výpověď ".

Děkuji za Váš názor.

TerkaK

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 8. 2014 12:52

VH

Re: výpověď , dovolená, nemoc - pro paní
      Pokud lékařský posudek konstatuje dlouhodobou ztrátu zdravotní způsobilosti, nejedná se o posudek, který může být podkladem pro okamžité zrušení PP ze strany zaměstnance. Podle § 56 (1) a) ZP by posudek musel konstatovat, že zaměstnanec nemůže dále konat dosavadní práci bez vážného ohrožení zdraví, což je něco jiného. Zaměstnavatel vás měl na základě vašeho posudku převést na jinou práci, pokud ji nemá, je dána překážka na jeho straně a zároveň je po formální stránce naplněn důvod pro výpověď z jeho strany (§ 52 e) ZP), jedná se o výpověď, která není ze zákona spojena s právem na odstupné. Proč píšu "po formální stránce" - podle judikatury NS ČR posudek musí obsahovat také důvod dlouhodobé ztráty zdravotní způsobilosti, což zde chybí. Je to pro vás oba trochu patová situace, kterou bych řešila, jak jsem naznačila včera- dohodou o rozvázání PP (pokud nebude lékařský posudek doplněn o důvod dlouhodobé ztráty zdravotní způsobilosti ,aby bylo možné postupovat, jak jsem popsala). Zaměstnavatel by vám mohl dát nějakou korunu na cestu, přinejmenším dvojnásobek průměrného výdělku, což je částka, kterou by vám vyplatil za výpovědní dobu (za dobu překážky v práci, protože pro vás jinou vhodnou práci nemá), a to v případě, že si necháte doplnit posudek a on vám dá výpověď. Opakuji, pokud dohoda, tak do ní uvést zdravotní důvody.

• 15. 8. 2014 13:24

TerkaK (neregistrovaný)

Děkuji Vám za Váš čas a ochotu, zkusím se s nimi nějak domluvit, i když pochybuji.
      Pěkný víkend.

• 15. 8. 2014 15:59

Katka2 (neregistrovaný)

Vzhledem k tomu, jaký vyrobili blábol by si neměli moc vyskakovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).