Re: Objasnit pojem růžové prohlášení, dě
Slečna může podepsat růžové Prohlášení jen u jednoho zaměstnavatele. Pokud to bude u Vás, pak ji uplatníte slevu na poplatníka a jí z těch 3 000,- nevyjde žádná daň. Pokud nebude mít u Vás podepsáno, pak jimusíte odvést z výdělku 15%, tj 450,- Kč srážkové daně. V tom je ten rozdíl. Protože až si v únoru požádá o roční zúčtování, tak byste jí těch 450,- Kč musela zase vrátit.
Pokud může a podepíše u Vás "Prohlášení", dostane od Vás za práci odměnu ve výši 3.000,-Kč. Když nemůže nebo nepodepíše, dostane odměnu ve výši 2.550,-Kč. Nákladově Vás to vyjde nastejno, ale slečna bude teď určitě spokojenější, pokud dostane vyšší odměnu.
Pokud ji nedáte podepsat prohlášení, nemůže uplatnit slevu na poplatníka a budete muset spočítanou srážkovou daň (15% z odměny) odvést na FÚ.
Jestli slečna nemá současně jiného zaměstnavatele, u kterého by měla podepsané prohlášení poplatníka, tak bude uplatňovat slevu na poplatníka měsíčně u vás.
Při nepodepsaném prohlášení u DPP do 10000,- je srážková daň,
z 3000,- byste musela poslat 450,- na FÚ a vyplatila byste jí jen 2550,- Kč.
Při podepsaném prohlášení jí celou daň pokryje sleva na poplatníka, takže vyplatíte celých 3000,- Kč.
Jestli se jí bude v březnu vracet nějaká daň, záleží na ostatních jejích příjmech během roku.
Pokud si slečna u Vás vydělá 3.000 a nebude mít podepsané prohlášení k dani - tedy to růžové prohlášení, dostane vyplaceno 2.550 Kč a vy odvedete na finanční úřad srážkovou daň za zaměstnance 450 Kč. Pokud slečna prohlášení podepíše ( ale nesmí mít podepsáno nikde jinde, toto prohlášení se podepisuje vždy jen u jednoho zaměstnavatele) bude mít slevu na dani na poplatníka, která činí 2.070 Kč měsíčně. Protože však má nízkou odměnu z DPP
nemůže uplatnit slevu celou, ale jen těch 450 Kč, což je její vypočtená daň. Slečna tudíž dostane na výplatu celé tři tisíce a státu nemusíte odvést nic.
Při ročním zúčtování by se slečně mohla daň vracet, pokud by před vámi měla ještě jiného zaměstnavatele například
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
18. 8. 2014 9:22
Dobrý den,
mohla bych od Vás od někoho objasnit pojem růžové prohlášení u DPP.
Provozuji pivnici a nějaké papíry co se týče účetnictví si vedu sama. Ale mám i schopného učetního, ale je mi blbé se ho pořád ptát dokola. Nechápu jednu věc, proč mám dát podepsat slečne na DPP růžové prohlášení, která si vydělá do 3000 Kč měsíčně. Účetní mi řekl, že jí to mám dát podapsat abych za ni nemusela odvádět zálohovou daň, ale prý stejně příští rok v březnu kdy bude roční zúčtování daně tak se jí stejně žádná daň vracet nebude. to nechápu proč jí to mám dávat vůbec podepsat?
Vysvětlí mi to někdo - selským rozumem. Děkuji