Re: Zálohová faktura
Tak zálohových faktur si můžete vystavit kolik chcete. Ovšem podotýkám, že v případě, že Vám ji odběratel uhradí, tak mu musíte nejpozději do 15 dnů od přijetí platby vystavit daňový doklad k přijaté záloze. A také ke dni přijetí platby musíte přiznat daň.
Děkuji!
Vše děláme tak jak píšete, jen mě teď někdo vyděsil, že zálohová faktura může být jen jedna a potom zúčtovací. Pokud však dodávám zboží až po uhrazení celé kupní ceny, dělám ve všech případech zálohové, po dodání zboží dávám spolu se zbožím fakturu zúčtovací, neboť pokud bych poslední fakturu vystavila jako zúčtovací (daň. doklad), bych byla v rozporu s tím, že fakturu vystavím v den předání zboží (což není) nebo v den přijetí platby (což také není, protože vystavím fakturu s nějakou splatností), a to co nastane dříve. Nebo v tom hledám zbytečně vědu?
Děkuji mnohokrát!
Já bych v tom vědu nehledal. Osobně nevidím překážku v tom, vystavit několik zálohových faktur... Pokud ke každé přijaté platbě vystavíte v řádném termínu daňový doklad, tak nemůže nastat problém.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
18. 8. 2014 20:07
Prosím o radu: Plátce DPH, vede DE. Na zboží byla vystavena zálohová faktura. Vzhledem k tomu, že záloha nestačila, vystavil jsem další zálohovou fakturu. Zbývající část opět zálohová faktura, neboť zboží dodávám až po uhrazení celé kupní ceny. Fakturu - daňový doklad s odečtením záloh vystavuji a dodávám spolu se zbožím. Lze vystavit více zálohových faktur nebo je výše uvedený postup špatně? Nebo poslední faktura nebude již zálohová, ale zúčtovací s odečtením záloh.
Děkuji mnohokrát!