Re: Vratka zálohy účtování
Zálohu budete vracet z jakého důvodu?
A záloha se jedná pouze jednoho plnění a vy fakturujeze dílčí plnění?
A proč z dílčí fakturace odpočítáváte zálohu ne v celé výši tohoto plnění? Musíte se podívat do smlouvy jak jsou tam plnění a záloha nasmlouvané a dle toho se řídit.
Protože neznám obsah sjednané smlouvy, jen se dohaduji, tak bych to spíše viděla na zúčtování zbývající zálohy v poslední fakturaci, s tím, že jim vrátíte přeplatek, než na vracení "daňové" zálohy. Ale jaký má být správný postup, opravdu záleží dle vašeho smluvního ujednání.
Děkuji za Vaší reakci,
záloha se vrací, protože s odběratelem končíme spolupráci (nejspíš nějaké neshody)
Ano záloha se jedná pouze jednoho plnění a já fakturuji dílčí.
A proč neodpočítáváme zálohu v celé výši? to jsou prostě výmysly ...
Už jsem mluvila i s protistranou, nejsou moc vstřícní ... Vystavím konečnou fakturu na rozdíl (záloha - uplatněná záloha), faktura bude mínusová.
Nevím jak bych to řešila s přeplatkem chci od FÚ vrátit DPH.
Moc děkuji za Vaší pomoc, pomohlo mi to ujasnit si situaci :)
Jestli jsem to dobře pochopila, tak už nemáte žádné dílčí plnění, které by bylo možné fakturovat a z něj odečíst celou zbývající zálohu, ale zbyla vám jen ta záloha, kterou máte vrátit.
Na to nebudete vystavovat konečnou fakturu, ale k této uhrazené záloze (k DD na přijatou platbu) vystavíte ve výši zbývající zálohy mínusový opravný daňový doklad (ODD) v celkové výši -70tis.Kč
-324/-324DD,-343 a ve zd. období, ve kterém bude předpoklad, že ODD odběratel obdržel, uplatníte si nárok na vrácení DPH zpět.
vrácení zálohy 324/221 70 tis.Kč
(Na ODD můžete napsat rekapitulaci odpočtu záloh:
záloha - uplatněné zálohy)
Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 8. 2014 8:28
Dobrý den, prosím o pomoc Vás zkušenější jedná se o účtování zálohy
1. Vydaná zálohová faktura 200 000 kč
2. Platba z banky 221 / 324 200 000 kč
3. Daňový doklad k platbě 324 / 324 165 280 kč
DPH 324 / 343 34 720 kč
4. Konečná faktura 311 / 6x 56 383 kč
311 / 343 11 840 kč
Odpočet zálohy 311 / 324 - 13650 kč
DPH 311 / 343 - 2 866 kč
5. Doplatek 221 / 311 51 707 kč
Až sem si vím rady. Ještě pro upřesnění z té jedné velké zálohy fakturuji postupně několik faktur ale pouze s částečným odpočtem zálohy. Ještě nám vždy něco doplácí.
Ještě teď mi na zálohách zbývá cca 70 000 kč. Tu zálohu jim teď máme vrátit.
Teď nevím co s tím abych měla 311 a 324 nulové? a hlavně DPH abych měla správně.
Mám jim vystavit na zbytek zálohy konečnou fakturu? To je asi blbost, když jim mám tu zálohu vrátit.
Už jsem se do toho tak zamotala, že za každou odezvu děkuji