Bitcoiny a zdanění

• (neregistrovaný)

20. 8. 2014 10:39

Kamarád si založil s.r.o. a vytváří coiny, které prodává. Já mu měla poradit účřetně a daňově, ale prvně jsem o této virtuálně měně slyšela, tak zjišťuji informace. Je to tak, že bude zdaňovat pouze to, co mu zákazník složí na skutečný účet? Protože o té virtuální měně není jak účtovat? A daňově - na příjem na účet vystaví na zákazníka fakturu, aby se o tom dalo účtovata. A Řešíme DPH - protože milion asi přeskoči rychle - bude tam základní sazba DPH? Má někdo prosím zkušenosti s účtováním o této měně? Moc děkuji za dobré rady, kde případně hledat.... DÍKY

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 8. 2014 12:01

. (neregistrovaný)

Re: bitcoiny a zdanění
      Nápověda:
      § 2 odst. 1 písm. c) zákona 284/2009 Sb.

Co elektronické peníze vůbec představují z účetního hlediska ?
      DPH - finanční činnost ?

• 20. 8. 2014 12:58

JS (neregistrovaný)

děkuji - už jsem si pročetla - a zvažuji, že se o tom bude účtovat jako "o výrobcích" - vyrábí peníze, prodávají peníze.

• 20. 8. 2014 13:08

m. (neregistrovaný)

Jenomže výroba "peněz" podléhá schválení ČNB - jinak bychom si je také tiskli sami ...

• 20. 8. 2014 13:16

. (neregistrovaný)

>>>Kamarád si založil s.r.o. a vytváří coiny, které
      >>>prodává. Já mu měla poradit účřetně a daňově, ale
      >>>prvně
      >>>jsem o této virtuálně měně slyšela, tak zjišťuji
      >>>informace. Je to tak, že bude zdaňovat pouze to, co
      >>>mu
      >>>zákazník složí na skutečný účet? Protože o té
      >>>virtuální měně
      >>>není jak účtovat? A daňově

>děkuji - už jsem si pročetla - a zvažuji, že se o tom
      >bude účtovat jako "o výrobcích" - vyrábí peníze,
      >prodávají peníze.

Ale on nevyrábí peníze, ale zavazuje se "něco" zaplatit.

Chtělo by to trochu zabrouzdat na internetu, názory se najdou.
      Ale žádný takový, aby prošel na 100% při daňové kontrole českým FÚ.

Takže potěš Váš protěž. Sama bych jako účetní-OSVČ poradu, a k tomu ještě daňovou, v tomto případě, neposkytla.

Německé ministerstvo financí uznalo virtuální měnu bitcoin, kterou považuje za "soukromé peníze"
      Více na: http://e-svet.e15.cz/it-byznys/bitcoiny-jsou-penize-rozhodlo-nemecko-1014811#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

IRS – americký centrální daňový úřad bitcoin označuje nikoliv za měnu, ale za majetek (podobně jako např. nemovitosti) a jako takový bude také podléhat zdanění. bitcoin kryptoměna. Stejně tak úřady v Dánsku považují sice bitcoin za zboží, které je ale na rozdíl od USA od daní osvobozeno. Německé ministerstvo financí jej definuje jako měnu – účetní jednotku, která podléhá dani z kapitálových výnosů. Na nedávné konferenci o budoucnosti virtuálních měn se v Praze právníci a daňoví poradci shodli, že pokud se týká ČR, legislativa sice chybí, ale bitcoin se dá zatím považovat za ceninu sui generis (podobně jako např. stravenky). V Japonsku se přiklání spíše k tomu, že je to komodita.

http://btctip.cz/je-bitcoin-virtualni-nebo-digitalni-a-je-to-mena/

http://www.epravo.cz/top/clanky/regulace-open-source-p2p-platebni-site-bitcoin-93971.html

a plno dalších článků a názorů ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).