Převod družstevního bytu do OV

• (neregistrovaný)

20. 8. 2014 21:46

Chtěla bych převést družstevní byt do osobního vlastnictví. V loňském roce mi na SBD sdělili, že to není možné. Od 1.1.2014 je změnou zákona již toto údajně pro SBD povinné, když zažádám. Neumím se v tom moc zorientovat, prosím o radu jak dál postupovat. Děkuji. Petra E.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 8. 2014 22:57

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

převod bytu do vlastnictví
      Petro,

1) OV neexistuje, viz Ústava, existuje pouze vlastnictví

2) možná se na Vás vztahuje zákon č. 311/2013 Sb.

Hezký den!

• 21. 8. 2014 7:48

. (neregistrovaný)

Re: převod bytu do vlastnictví
      Dobrý den, mohla bych se přidat s dotazem? Bytové družstvo vzniklé v roce 2010. V soucasne platných stanovách uvedeno, ze člen družstva ma pravo na uzavření smlouvy o převodu bytu do vlastnictvi po zaplacení domu a podílu / družstvo koupilo dum od obce. V návrhu nových stanov již toto právo uvedeno není. Bude mit druzstevnik možnost převodu bytu do vlastnictví jen na základe žádosti? Nebo v případe neodsouhlasení prevodu členskou schůzi bude byt navždy družstevní?

• 21. 8. 2014 9:19

".",

pokud stávající stanovy mají podmínku, že převod je možný jen po zaplacení kupní ceny domu a kupní cena ještě nebyla zaplacena, tak převod v současné době není možný.

Pokud se do zaplacení kupní ceny domu změní stanovy, kde již právo na převod bytu nebude, tak právo na převod nebude.

Případné rozdělení na jednotky je v kompetenci členské schůze. Pokud nebude vůle rozdělit dům na jednotky, tak se dům nerozdělí. Rozhoduje většina.

Nejhorší možná varianta by byla, že se převede několik bytů a zůstane velká část družstevní. A když by ještě vzniklo SVJ, tak musíte vést dvoje účetnictví, sehnat dva statutární orgány atd.

Za současného stavu NOZ hodně nedoporučuji formu SVJ resp. vlastnictví jednotek. Navíc by se velmi zkomplikovala možnost oprav a technického zhodnocení domu s ohledem na stavební zákon.

Jsem jak předseda představenstva BD, tak předseda výboru SVJ a domnívám se, že forma družstva je pro bydlení daleko lepší než forma vlastnictví pro osoby, které chtějí "pouze" bydlet. Samozřejmě pokud si z bytu někdo chce vytvořit ubytovnu, potřebuje hypotéku nebo chce byt prodat, je forma vlastnictví lepší. Ale proč by mu měla většina vyhovět?

Hezký den!

• 21. 8. 2014 10:15

. (neregistrovaný)

BD vzniklo za účelem odkoupit dům s tím, že po splacení úvěru se byty převedou do vlastnictví jednotlivých družstevníků. Proto bylo právo na převod bytu do vlastnictví uvedeno i ve stanovách. Předpokládalo se, že se všechny byty převedou do vlastnictví.
      Nerada bych o toto právo přišla, i když na splacení úvěru si ještě dost let počkáme.

• 21. 8. 2014 15:04

".",

a co Vás na vlastnictví bytu tak láká? :-))

Již rozdělením domu na jednotky budete platit vyšší daň z nemovitých věcí, i když se nepřevede do vlastnictví jediná jednotka.

Převod jednotek podléhá dani z nabytí nemovitých věcí ve výši 4%, převod družstevního podílu této dani nepodléhá.

U správy družstva/SVJ je to zcela zřejmé.

O stavebních úpravách rozhoduje u družstva většina, ale u SVJ je každý člen účastníkem stavebního řízení a tak jeden prudič může vše zablokovat.

Když u družstva nějaký nájemník nebo podnájemník obtěžuje sousedy, tak máte možnost mu to překazit. Pokud si v SVJ majitel jednotky zřídí sociální ubytovnu, tak jen můžete volat policii, ale ta nic neudělá.

Výklad ZoVB, nyní NOZ v části SVJ, je velmi problematický. Na některých paragrafech se neshodnou ani jednotlivé senáty Nejvyššího soudu. O literatuře platí to samé. Co autor, to názor o stzejné věci.

Literatura a judikatura u družstev je jednotnější.

U družstev je poměrně jasné účtování, u SVJ se vedou spory zda účtovat výsledkově či rozvahově či v kombinaci obou způsobů.

Při výkladu NOZ v části SVJ dáte za právníky spoustu peněz a výsledek u soudu je velmi nejistý.

Právní úprava družstev je mnohem čitelnější.

Dám příklad. Domníváte se, že přechází dluhy při změně člena SVJ či družstva? ZOK pro družstva to upravuje pochopitelně v § 736/2. NOZ pro SVJ to upravuje naprosto nesrozumitelně v § 1186/2.

Hezký den!

• 21. 8. 2014 15:20

Kara (neregistrovaný)

>a co Vás na vlastnictví bytu tak láká? :-))
      >
      >Již rozdělením domu na jednotky budete platit vyšší
      >daň z nemovitých věcí, i když se nepřevede do
      >vlastnictví jediná jednotka.
      >
      >Převod jednotek podléhá dani z nabytí nemovitých věcí
      >ve výši 4%, převod družstevního podílu této dani
      >nepodléhá.
      >
      >U správy družstva/SVJ je to zcela zřejmé.
      >
      >O stavebních úpravách rozhoduje u družstva většina,
      >ale u SVJ je každý člen účastníkem stavebního řízení a
      >tak jeden prudič může vše zablokovat.
      >
      >Když u družstva nějaký nájemník nebo podnájemník
      >obtěžuje sousedy, tak máte možnost mu to překazit. Pokud si
      >v SVJ majitel jednotky zřídí sociální ubytovnu, tak
      >jen můžete volat policii, ale ta nic neudělá.
      >
      >Výklad ZoVB, nyní NOZ v části SVJ, je velmi
      >problematický. Na některých paragrafech se neshodnou ani
      >jednotlivé senáty Nejvyššího soudu. O literatuře platí to
      >samé. Co autor, to názor o stzejné věci.
      >
      >Literatura a judikatura u družstev je jednotnější.
      >
      >U družstev je poměrně jasné účtování, u SVJ se vedou
      >spory zda účtovat výsledkově či rozvahově či v
      >kombinaci obou způsobů.
      >
      >Při výkladu NOZ v části SVJ dáte za právníky spoustu
      >peněz a výsledek u soudu je velmi nejistý.
      >
      >Právní úprava družstev je mnohem čitelnější.
      >
      >Dám příklad. Domníváte se, že přechází dluhy při změně
      >člena SVJ či družstva? ZOK pro družstva to upravuje
      >pochopitelně v § 736/2. NOZ pro SVJ to upravuje naprosto
      >nesrozumitelně v § 1186/2.
      >
      >Hezký den!

Hm, já jsem zvyklá na osobní vlastnictví, domu, bytu, čehokoliv. Moje je moje (případně naše je naše- myslím moje a manželovo). Co když družstvo zkrachuje?
      >

• 21. 8. 2014 15:57

Karo,

osobní vlastnictví neexistuje. Viz Ústava.

Za zkrachováním je nezájem členů, jedno zda družstva či SVJ.

Pokud zkrachuje družstvo, zůstane Vám nájemní smlouva.

Pokud zkrachuje SVJ, nezůstane Vám nic. Členové SVJ totiž ručí za závazky SVJ. Členové družstva za závazky družstva neručí.

Protože jsem předseda představenstva BD i předseda výboru SVJ myslím si, že výhody a nevýhody dovedu posoudit.

Ale Váš názor Vám neberu i když s ním nesouhlasím.

Hezký den!

• 21. 8. 2014 16:18

. (neregistrovaný)

Nelíbí se mi, že představenstvo vynechalo z návrhu nových stanov právo družstevníka na převod bytu do vlastnictví. Nevím, zda v budoucnu (po splacení úvěru na dům) budu či nebudu chtít převod bytu do vlastnictví. A novými stanovami o toto právo vlastně přicházím.

• 21. 8. 2014 16:38

".",

podstata družstevnicví je někde jinde než individuální vlastnictví jednotek. I na Západě je úprava kondominií založena sice na individuálním vlastnictví, ale tak, že členové se mohou bránit proti nežádoucím sousedům. V ČR se šlo z extrému státních bytů do extrému individuálního vlastnictví, kdy vlastník může prakticky vše a může obtěžovat beztrestně sousedy.

Jak jsem opakovaně psal, družstvo je výhodnější pro lidi, kteří chtějí "pouze" bydlet.

SVJ je výhodnější pro lidi, kteří chtějí s jednotkou podnikat, většinou ke škodě sousedů.

Na jedinou mou poznámku jste neodpověděla argumentem. :-))

Nemá smysl tedy pokračovat. Vy chcete bez ohledu na sousedy mít nějaké právo, které Vám zaplatí zejména ti sousedé. Pokud se schválí navržené stanovy, tak většina má jiný názor.

Hezký den!

• 21. 8. 2014 16:56

. (neregistrovaný)

Děkuji, že jste napsal Vaše zkušenosti a postřehy.
      Jak jste psal, nemám právní argumenty.
      Jen velice špatný pocit, že "něco" není dobře.

• 21. 8. 2014 17:36

Kara (neregistrovaný)

No, víte, já se na to dívám jednoduchým (nebo řekněme zjednodušeným) pohledem člověka, který nemá s vlastnictvím bytu ani s členstvím v družstvu žádné zkušenosti. Vlastníme rodinný dům s pozemky. Takže má představa vlastnictví bytu je podobná - tzn. vlastnictví bytové jednotky + příslušného podílu na společných prostorách. Prostě - "tady toto je moje". Tak jako "tady toto je můj dům, toto je moje pole". Vždycky jsem slýchala, že osobní (nebo jak to správně nazvat) vlastnictví bytu je jistější než družstevní podíl a že i měsíční platby jsou levnější než u družstevního bytu. Aktuálně naši mladí hodlají "koupit byt" a na družstevní se moc netváří, také dávají přednost OV. Omlouvám se, ale nebezpečí zkrachování SVJ vůbec nerozumím, copak by mi mohl někdo kvůli nějakému jinému vlastníkovi bytu sebrat MŮJ byt, který je psaný v KN na mě?

• 22. 8. 2014 0:17

Re: převod bytu do vlastnictví 1. část
      >No, víte, já se na to dívám jednoduchým (nebo řekněme
      >zjednodušeným) pohledem člověka, který nemá s
      >vlastnictvím bytu ani s členstvím v družstvu žádné zkušenosti.
      >Vlastníme rodinný dům s pozemky. Takže má představa
      >vlastnictví bytu je podobná - tzn. vlastnictví bytové
      >jednotky + příslušného podílu na společných prostorách.
      >Prostě - "tady toto je moje". Tak jako "tady toto je
      >můj dům, toto je moje pole".

To je častý omyl lidí, kteří o SVJ nic netuší. Společné části domu nevlastníte a nemůžete o nich sama rozhodovat. Společné části domu pouze spoluvlastníte a rozhodujete o nich s dalšími spoluvlastníky. Zatímco v RD se budete dohadovat jen s manželem, tak v SVJ se dohadujete s desítkami či stovkami spoluvlastníků. A když je mezi nimi jeden prudič, tak se nehnete.

> Vždycky jsem slýchala, že
      >osobní (nebo jak to správně nazvat) vlastnictví bytu
      >je jistější než družstevní podíl a že i měsíční platby
      >jsou levnější než u družstevního bytu.

Co jste slýchala je irelevantní, máte nějaký argument?

Proč si myslíte, že by měly být v SVJ nižší měsíční platby? Věcně proto není důvod. Argument by nebyl? Jediný rozdíl může být, pokud družstvo splácí úvěr na pořízení domu, jiný věcný důvod neznám, ale rád se poučím.

Pokračování.........

• 22. 8. 2014 0:18

Re: převod bytu do vlastnictví 2. část
      Pokračování.........

> Aktuálně naši
      >mladí hodlají "koupit byt" a na družstevní se moc
      >netváří, také dávají přednost OV.

Byt v OV nepořídí, protože OV neexistuje. Ale to už jsem psal. Zkuste najít definici OV, prostě není.

Ale pokud budou pořizovat byt do vlastnictví či družstevní podíl, tak si dovolím radu. Prohlédněte si rozvahu a výsledovku družstva/SVJ, zejména jaké má závazky a jaké má pohledávky po lhůtě. Vyplatí se to. Samotná cena bytu je jen izolovaný údaj. Důležité jsou i provozní náklady a historie (s možnou budoucností) zachycená v rozvaze.

>Omlouvám se, ale
      >nebezpečí zkrachování SVJ vůbec nerozumím, copak by mi mohl
      >někdo kvůli nějakému jinému vlastníkovi bytu sebrat MŮJ
      >byt, který je psaný v KN na mě?

Jako člen SVJ ručíte za závazky SVJ vzniklé i před koupí bytu (§1194/2). Proč si myslíte, že banky ochotně půjčují SVJ bez zástavy? Protože mají zajištěné ručení ze zákona. Členové SVJ o tom většinou ani neví, pouze ví, že vlastnictví bytu je výhodnější.

Hezký den!

• 22. 8. 2014 12:51

Daniela K. (neregistrovaný)

Re:Byt ve vlastnictví versus byt družst.
      ... Dovolím se připojit k této diskuzi.
      Byt ve vlastnictví versus byt družstevní
      Družstevní byt = byt, který je ve vlastnictví družstva, ke kterému má člen družstva v rámci práv a povinností spojených s členstvím v družstvu právo nájmu.
      x Základní podmínkou vlastnického bydlení je zápis příslušného bytu nebo domu do katastru nemovitostí.

výhody a nevýhody bytu ve vlastnictví např.:
      + individuální vlastnictví bytu je výhodnější než družstevní "kolektivní", protože vlastnické bydlení je obecně nejvíce chráněno, lze ho omezit jen zákonem
      - i když takovým omezením je povinnost členství ve společenství vlastníků jednotek, které do určité míry může omezit jistotu vlastnického práva vlastníka bytu, bez ohledu na jeho vůli (viz Pavel)
      + libovolné nakládání s bytem ve vlastnictví
      + možnost zatížení ho hypotečním zástavním právem
      + možnost pronajmout byt třetí osobě bez souhlasu bytového družstva, který musí být u družstevního bytu
      + možnost zřídit k němu věcné břemeno
      + prodej
      + převodem bytu do vlastnictví se získá majetek s reálně větší hodnotou, protože tržní cena bytu ve vlastnictví je vyšší než u družstevního (stačí se podívat na ceny na realitním trhu)
      - vyšší kupní cena
      + není třeba souhlasu družstva k rekonstrukčním pracím v bytě
      + neplatí se žádné nájemné, ale pouze úhrady za služby spojené s bydlením a příspěvek do fondu oprav.
      + dědění je jednodušší (u družstevních bytů je problematičtější dědění členského podílu, zejména vzniklo-li manželům společné členství v družstvu)
      - zadlužit lze jak SVJ tak družstvo
      - i SVJ se může dostat do vážných problémů v souvislosti se správou společných částí domu, což může nepříjemně dopadnout i na členy SVJ
      I z neúplného výčtu dle mě převažují u bytu ve vlastnictví větší výhody než u družstevních bytů.

• 22. 8. 2014 13:20

Kara (neregistrovaný)

Děkuji Vám oběma. Pane Pavle, argumenty samozřejmě nemám, vždyť jsem psala, že je to pro mě španělská vesnice, já potřebuji rozbor pro a proti, rady. Takže děkuji i Daniele za přehled plusů a mínusů. Pavle, jak jsem psala, že jsem vždycky slyšela, že měsíční platby u družstevního jsou vyšší - Daniela píše o nájemném.... Takže se ptám prosím Vás obou: Družstevní byt- měsíčně se platí co? Splácí se anuita - to je ten nájem? Nebo se platí nějaký nájem, i když je anuita splacená? Inkaso - jak se platí v případě družstevního bytu? Plus k tomu příspěvek do fondu oprav?
      Byt ve vlastnictví - platí se příspěvek do fondu oprav + inkaso. Ještě něco?
      Co si ještě prověřit, na co si dát pozor, co srovnat?
      Já jsem v tomto naprostý neznalec, jak jsem psala - když mám dům, vím, co to obnáší - inkaso (můžu snížit např. platbu za plyn, když si topím v krbových kamnech dřevem), voda - místo plné vany se sprchuju, ušetřím, atd.), platím danou daň z nemovitosti, kontrola komína - zaplatím, je potřeba na domě oprava - udělám vlastními silami nebo někoho zaplatím, koupím materiál, nebo oprava zatím počká... To všechno znám, ale v případě bytu mám nejasno, tak se omlouvám za stálé dotazy. Daniele převažují výhody bytu ve vlastnictví nad výhodami bytu v družstvu.

• 22. 8. 2014 13:43

Danielo,

považuji za nekorektní, když napíšete:

"+ neplatí se žádné nájemné, ale pouze úhrady za služby
      spojené s bydlením a příspěvek do fondu oprav."

Ale protože používáte pojem fond oprav, který v SVJ prakticky neexistuje, tak se domnívám, že to není ze zlé vůle, pouze se v problematice vlastnického bydlení neorientujete. Na fond oprav se nevybírá, fond oprav jako vlastní kapitál může vzniknout pouze ze zisku, což bylo v SVJ do konce roku 2013 prakticky nereálné (od roku 2014 došlo ke změně). Fondem oprav asi myslíte zálohy na příspěvky na správu domu. To je ale cizí kapitál u SVJ. Právně, ekonomicky a účetně něco zcela jiného.

Snad se shodneme, že pro dodávky služeb jako je SV, TUV, teplo, výtah, úklid společných prostor, osvětlení společných prostor etc. není rozhodující právní forma odběratele. Tj. zda služby odebírá družstvo či SVJ. Nebo budete tvrdit, že tyto služby odebírá od dodavatelů SVJ levněji?

Zbývají tedy příspěvky na správu domu a pozemku u SVJ či nájemné u družstva. U družstva je nájem bez zisku viz § 744 ZOK. Obsah nájemného u družstva a příspěvku u SVJ je obdobný (správa, odměny statutárům, účetnictví etc.).

Jediným rozdílem mezi náklady na byt v SVJ či družstvu či SVJ může být splátka úvěru, který má družstvo. Ale pokud si kupec bytu v SVJ vezme úvěr, tak zde také není rozdíl.

Můžete mi sdělit proč tedy dáváte "+" pro byt ve vlastnictví? Mimo "argumentu", že jste slyšela, že náklady na bydlení ve družstvu jsou vyšší. :-))

Hezký den!

• 22. 8. 2014 14:29

Pane Pavle, Vám také přeji hezký den.
      To lobujete za družstva? Je každého věc jaký typ bydlení jemu vyhovuje nejvíce a jaké má možnosti volby. Vašimi argumenty, leckdy zástupnými, jste mě nepřesvědčil o větší výhodnosti převodu členských práv k družstevnímu bytu nad bytem ve vlastnictví s jeho možnostmi libovolného nakládání dle vlastního uvážení majitele bytu.
      Nemusíme spolu souhlasit :), ale právo vyjádřit svůj názor zde na této diskusi je umožněn každému.
      Pozn. K vašemu: "že jste slyšela, že náklady na bydlení ve družstvu jsou vyšší.", nemám co dodat, protože nic takového v mém diskusním příspěvku napsáno není.

• 22. 8. 2014 14:53

Kara (neregistrovaný)

To jsem v některém z příspěvků výše psala já. Fakt jsem dříve slýchala nebo četla, že bydlení v družstevním je dražší než v "osobním". Nemám argument ani protiargument, protože byty jsou pro mě španělskou vesnicí a zajímám se o to jen proto, že naši mladí chtějí "kupovat" byt.

• 22. 8. 2014 15:06

Kara (neregistrovaný)

Budu muset sehnat co nejvíce informací, proto jsem děkovala za rady Vám i Pavlovi. Našla jsem např. toto: http://www.svet-bydleni.cz/finance-a-legislativa/osobni-vlastnictvi-nebo-druzstvo
      Pavel samozřejmě upozorňuje na prozkoumání dalších věcí. Ale myslím, že bude více vyhovovat byt ve vlastnictví (možnost ručení, možnost případného pronajmutí bytu bez nutnosti souhlasu družstva...). Družstevní byt bych volila v případě, že mladí mohou zaplatit jen určitý podíl a na zbytek si nemusí vyřizovat půjčku, ale splácí ho družstvu.

• 22. 8. 2014 15:30

Obojí má své výhody i nevýhody. Rozhodnout se musí každý sám za sebe. Co je plusem pro jednoho, může být mínusem pro druhého. Důležitou okolností při rozhodování je zejména otázka peněz. Schvaluji Vám, zjistit si k danému co nejvíce a pak porovnat dané možnosti a uvážlivě dospět v dané situaci k co nejlepšímu rozhodnutí. Mladé bych nepodceňovala. Většinou vědí přesně co chtějí :) a získat relevantní informace není pro ně problém. Vy jako rodič už dospělých dětí můžete přispět dobrou radou a "jistit" to z povzdáli , ale jejich konečné rozhodnutí asi neovlivníte.

• 23. 8. 2014 9:18

Karo,

v problematice bydlení se pohybuji již dlouho. Skutečně neznám důvod, proč by právní forma správce nemovitosti (družstvo, SVJ)měla ovlivňovat provozní náklady na bydlení. Už jsem psal, že daň z nemovitých věcí je větší u vlastnictví bytu, ale to v celkových nákladech nedělá takovou sumu. Tato skutečnost vlastně říká, že provozní náklady u družstva jsou v obecné rovině nižší, i když o málo, než u SVJ. To laici, kteří mají NÁZOR, netuší. A opakovaná lež se pak stává virtuální pravdou.

Samozřejmě může existovat rozdíl v provozních nákladech u družstva a SVJ. Ale to se odvíjí od stavu domu a od uzavřených smluv na dodávky, zejména tepla a elektřiny. Podle nasmlouvaného odběru tepla se lze dostat na jiné ceny. Stejně tak typ odběru u elektřiny. Ale nerozhoduje právní forma odběratele.

Mimo stavu bytu a domu, vlastní cenu družstevního podílu/jednotky a provozních nákladů opakovaně upozorňuji na účetní závěrky družstva/SVJ. Je tam mnoho zajímavých informací. ÚZ by mělo družstvo zveřejňovat, u SVJ se k nim můžete dostat prostřednictvím prodávajícího, protože povinnost publikovat ÚZ zatím u SVJ není. To je další výhoda družstva. :-))

Hezký den!

• 22. 8. 2014 20:02

Danielo,

1) nemám ambice Vás o něčem přesvědčovat

2) na svém tvrzení: "forma družstva je pro bydlení daleko lepší než forma vlastnictví pro osoby, které chtějí "pouze" bydlet. Samozřejmě pokud si z bytu někdo chce vytvořit ubytovnu, potřebuje hypotéku nebo chce byt prodat, je forma vlastnictví lepší." nadále trvám. Ve svých výčtech výhod SVJ jste preferovala podnikání s bytem a nikoliv "pouhé" bydlení. Jistě je to Vaše právo.

3) já jsem pouze reagoval na Vaše nekorektní tvrzení:

"+ neplatí se žádné nájemné, ale pouze úhrady za služby
      spojené s bydlením a příspěvek do fondu oprav."

Z toho by nezasvěcený čtenář mohl usoudit, že jsou snad náklady na bydlení v SVJ nižší než náklady na bydlení v družstvu. Není to pravda. Pokusil jsem se Vám vysvětlit, že pro to není žádný věcný důvod. Protože jste na mé argumenty, že provozní náklady domu nemohou záviset na právním subjektu, který dům spravuje, nerozporovala, asi žádné protiargumenty nemáte.

Hezký den!

• 21. 8. 2014 12:42

právník1 (neregistrovaný)

Re: převod družstevního bytu do OV
      Předpokladem převedení bytu do vlastnictví člena družstva-nájemníka bytu je vymezení (vyčlenění) jednotek v domě (lidově "rozepsání domu na jednotky") v katastru. Začněte smlouvou, kterou družstvo dům koupilo - může v ní být uvedeno, že do uhrazení kupní ceny nesmí družstvo vymezit v domě jednotky - v takovém případě Vám družstvo vyhovět nemůže. Pokud ve smlouvě žádné omezení převodu bytů do vlastnictví nebude, zjistěte si, jaká část úvěru (poskytnutého zřejmě bankou družstvu na úhradu kupní ceny) připadá na Váš byt, zda může družstvo učinit mimořádnou splátku úvěru a pokud je na domě zástavní právo banky (které pak bude na všech bytech v domě vymezených) zda je banka vymaže.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).