Re: prosím Slovák-výkon práce na Slovens
Přeposílám níže odkaz na dotaz. Bohužel Vás čeká hodně práce a získávání informací, protože Vás čeká přihlašování na zdravotní a sociální pojišťovnu na Slovensku. Ale nejdříve si zaměstnanec musí vyřídit formulář A1 dříve E101, který určí jeho příslušnost. Všechno jsem si s pojišťovnami dohodla telefonicky nebo mailem a formuláře posílám elektronicky.
Hodně zdaru.
http://www.hrmprofi.cz/33/zamestnani-slovenskeho-obcana-uniqueidgOkE4NvrWuPJKJCEK6Et4tUFhoqok0YxpLpGVMy1prA/?sekce=34
Děkuji moc za odpověď i za odkaz. To mě čekají pěkné věci :-(... Krásný zbytek dne.
Nebojte se. Většinou byli všichni příjemní a ochotní. Akorát se budete muset naučit odvody ze slovenské mzdy. Ale třeba na sociálce byli velice vstřícní, poslali mi kolik procent odvádí zaměstnanec a kolik zaměstnavatel. Jen se to musí posílat elektronicky, tak si to budete muset vyřídit, ale zase se všechno po dosazení vyměřovacího základu samo vypočte.
To takhle nejde vypočítat, záleží na případu. My máme místo výkonu v ČR takže daň platí v ČR (samozřejmě superhrubá mzda, Slováci nemají). Ale odvody pojištění jsou podle slovenských předpisů
ZP zaměstnanec 4%, zaměstnavatel 10%
SP zaměstnanec
poistné na nemocenské poistenie vo výške 1,4 % z VZ
poistné na starobné poistenie vo výške 4 % z VZ
poistné na invalidné poistenie vo výške 3 % z VZ
poistné na poistenie v nezamestnanosti vo výške 1 % z VZ
zaměstnavatel
poistné na nemocenské poistenie vo výške 1,4 % z VZ
poistné na starobné poistenie vo výške 14 % z VZ,
poistné na invalidné poistenie vo výške 3 % z VZ
poistné na poistenie v nezamestnanosti vo výške 1 % z VZ,
poistné do rezervného fondu solidarity vo výške 4,75 % z VZ
a mají to takhle rozdělené. Jinak tam se platí SP a ZP i z dohod. Takže paradoxně, pokud budete mít u nás Slováka na dohodu (v ČR by neplatil nic) a bude mít příjem i na Slovensku a určenou příslušnost SK, musíte odvést pojištění i z té dohody slovenské zdravotní a sociální pojištovně .
Máme také takového zaměstnance, vyřešila jsem to smlouvou s jednou paní účetní na Slovensku, která mi za 10 EUR měsíčně celou mzdu udělá, odvede na všechny instituce (má plnou moc k zastupování) a mě jen pošle podklady pro zaúčtování. Nemám sílu sledovat ještě změny zákonů na Slovensku, mě stačí to, co vymýšlí zákonodárci tady..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
22. 8. 2014 8:23
Moc prosím o radu:
chceme přijmout zaměstnance - Slováka - pro výkon práce pouze na Slovensku (obchodní činnost).
Změní to něco oproti případu zaměstnanec Slovák s výkonem práce v ČR, kdy všechny odvody jsou prováděny zde?
Eventuálně prosím o nasměrování, kde bych si o tom mohla něco přečíst.
Děkuji za každou odpověď.