Re: neobdržený zápočtový list
No, taky jsem si myslela, že firma má povinnost jej vydat, což ale neznamená zaslat. Ale VH tady nedávno psala, že vydat znamená mu ho doručit (tj. do ruky, poštou atd.). Prostě ne že ho jen firma vystaví a čeká, až si pro něj dojde, ale musí mu ho zaslat.
Třeba zaměstnavatel nečetl příslušný rozsudek soudu a čekal, že si zaměstnanec Potvrzení o zaměstnání vyzvedne.
Jak - firma nekomunikuje? Nikdo v sídle firmě není?
Zaměstnanec se může o vydání Potvrzení o zaměstnání soudit
Ale to není pravda, že budete bez ZL nezaměstnatelná. ZL je v dnešní době bohužel jen formální papír, na kterém se uvádí jestli máte nebo nemáte exekuce - a už se to nejmenuje ani zápočtový list, nýbrž potvrzení o zaměstnání. A existenci/neexistenci exekucí můžete doložit čestným prohlášením.
Ledaže byste se chtěla nahlásit na ÚP ... tam by Vám nekomunikace firmy situaci zkomplikovala.
Osobně znám firmu, kde zaměstnance bez ZL nepříjmou. Známá tak dělá mzdovku, zaměstnanec neměl ZL, napsal čestné prohlášení, že exekuce nemá a po nějaké době se ozval exekutor a chtěl veškeré částky, které měly být sražené a nebyly zaplatit. Účetní to musela zaplatit ze svého a pak ji to zaměstnanec v měsíčních splátkach splácel. Když dodatečně volala do firmy, kde zaměstnanec naposledy pracoval, tak ji sdělili, že exekuce byla v ZL zapsány s zaměstnanec si jej převzal. Od té doby bez zápočťáku nikoho nepřibírá. Mají takovou dohodu s majitelem firmy, snaží se předcházet problémům.
Přesně tak, nastoupila jsem do firmy, kde stále probíhá kontrola inspektorátu práce, nebo lépe řečeno se čeká na konečný zápis, ale mezi jedním bodem právě je, že firma vydala Potvrzení o zaměstnání o 2 dny později než měla, ale i to, že se jej nepokusila doručit....Co nám za to napálí zatím netuším, když tak napíši.
moooc díky, jste zlatá :-)))
>>>>>Dobrý den,
>>>>>
>>>>>chtěla jsem se zeptat, co může zaměstnanec dělat,
>>>>>když
>>>>>neobdrží zápočtový list ani po několika urgencích?
>>>>>Firma vůbec nekomunikuje. Tuším, že bez ZL mě nikdo
>>>>>nezaměstná. Děkuji
>>>>
>>>>A byl(a) jste si pro ZL osobně? Firma totiž nemá
>>>>povinnost zasílat ZL - takže je možné, že jej mají
>>>>vystavený na firmě a čekají, až si pro něj
>>>>přijdete...
>>>
>>>No, taky jsem si myslela, že firma má povinnost jej
>>>vydat, což ale neznamená zaslat. Ale VH tady nedávno
>>>psala, že vydat znamená mu ho doručit (tj. do ruky,
>>>poštou atd.). Prostě ne že ho jen firma vystaví a
>>>čeká, až
>>>si pro něj dojde, ale musí mu ho zaslat.
>>
>>Díky za INFO, zkusím projít historii a najít to, co
>>psala VH...
>:-)
>http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1208615
Re: moooc díky, jste zlatá :-)))
Takže na otázku, zda jste navštívila personalistu nebo mzdovou osobně jste neodpověděla, takže se dá předpokládat, že nikoliv.
Když si pročtete tu judikaturu, sice budete vědět, že jste v právu, ale nic to nemění na tom, že potvrzení nemáte, tudíž podle vás, vás nikde nevezmou.
Nebylo by lepší tam opravdu zajít osobně a vyřešit na místě ? Nebo chcete jen mít důvod zaměstnavateli udělat problém ?
Re: moooc díky, jste zlatá :-)))
Paní all ale tazatelka to tak určitě nemyslí. Když si přečte rozsudek tak zjistí, že v uvedeném sporu k nevydání Potvrzení o zaměstnání došlo v roce 2003 a i když Nejvyšší soud vynesl rozsudek, tak spor stále není u konce - NS věc vrátil odvolacímu soudu.
Soudit se více jak 10 let? A přitom platit právníky, poplatky atd? Celou dobu být bez práce jen kvůli nevydanému Potvrzení o zaměstnání?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
22. 8. 2014 13:15
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, co může zaměstnanec dělat, když neobdrží zápočtový list ani po několika urgencích? Firma vůbec nekomunikuje. Tuším, že bez ZL mě nikdo nezaměstná. Děkuji