Druh-družka

• (neregistrovaný)

24. 8. 2014 22:48

Můj syn a jeho družka bydlí rok v mém rodinném domě, tzn., že žijí s námi ve společné domácnosti. Má můj syn právo využívat pracovního volna s náhradou mzdy při doprovodu své těhotné družky k lékaři a následně i toto využít při převozu manželky do zdravotnického zařízení a při účasti u porodu? Jakým způsobem předloží zaměstnavateli pravdivost o jeho družce.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 8. 2014 6:06

jasná. (neregistrovaný)

Re: Druh-družka
      Dobrý den,
      SLUŠNOST
      Uvědomte si, že lidé, kteří zde radí, tak činí dobrovolně a bezplatně. Slova "prosím" a "děkuji" rozhodně nejsou zbytečná.

• 25. 8. 2014 16:02

maxSM (neregistrovaný)

Dobrý den. Velice se Vám omlouvám, ale kdysy v minulosti jsem zde podával dotaz s veškerými společenskými náležitostmi a bylo mi odpovězeno, že mám psát jen stručně obsah mého dotazu. Proto se Vám ještě jednou velice omlouvám a budu potěšen, jestli mi na můj dotaz odpovíte. Předem Vám děkuji.

• 25. 8. 2014 18:10

xJ (neregistrovaný)

NV č. 590/2006 Sb.
      8. Doprovod
      a) Pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu
      1. s náhradou mzdy nebo platu, jde-li o doprovod manžela, druha nebo dítěte, jakož i rodiče a prarodiče zaměstnance nebo jeho manžela; má-li zaměstnanec nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění, nepřísluší mu náhrada mzdy nebo platu,

na propustku si nechte lékařem dopsat, že doprovod byl nezbytný

6. Narození dítěte
      Pracovní volno se poskytne na nezbytně nutnou dobu
      a) s náhradou mzdy nebo platu k převozu manželky (družky) do zdravotnického zařízení a zpět,
      b) bez náhrady mzdy nebo platu k účasti při porodu manželky (družky).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).