Re: Úroky z půjčky-daňové/ nedaňové?
Tak nevím, asi to celé chápu nějak špatně. Připadá mi,že se uvedený § vztahuje na situaci, kdy je věřitelem FO,která nevede účetnictví viz níže. Nějak mi to nevysvětluje vztah dvou PO a to,zda jsou v takovém případě úroky daňové až v okamžiku úhrady.
Moc prosím, můžete mi to prosím ještě nějak blíže objasnit.
Děkuji
viz §24 odst. 2 písm. zi) ZDP
smluvní pokuty, úroky z prodlení, poplatky z prodlení, penále a jiné sankce ze závazkových vztahů, jen pokud byly zaplaceny; a dále úroky ze zápůjček a úroky z úvěrů v případě, kdy věřitelem je poplatník uvedený v § 2, který nevede účetnictví, jen pokud byly zaplaceny,
Re: Úroky z půjčky-daňové/ nedaňové?
to ale přesně uvedeno v žádném ustanovení ZDP nenajdete
podmínka zaplacení se vztahuje pouze na zápůjčky nebo úvěry, kdy věřitelem je FO vedoucí DE, u ostatních vztahů respektuje účetní předpisy
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
25. 8. 2014 15:51
Jsme s.r.o., uzavřeli jsme smlouvu o půjčce s a.s. (NEJEDNÁ se o spojenou osobu). A.s. nám měsíčně zasílá fakturu na úroky dle uzavřené smlouvy. Účtuji předpis těchto úroků jako daňově uznatelný náklad nebo jím jsou až v okamžiku úhrady? Na internetu jsem našla, že by měly být až v okamžiku úhrady, pouze předpis tohoto druhu úroků není daň. nákladem. Jenže v ZDP jsem v par. 24 a 25 nic co by mi toto tvrzení potvrzovalo nenašla :( Můžete mi prosím někdo poradit a nejlépe rovnu napsat §, odstavec, písmeno ZDP, kde najdu objasnění.
Moc děkuji