Prodloužení rodičovského příspěvku OSVČ

• 25. 8. 2014 16:11

Dobrý den,
    může si i OSVČ prodloužit rodičovský příspěvek ze 3 let na 4?
    Jde mi o to, že před nástupem na mateřskou dovolenou jsem byla zaměstnanec. Bohužel moje místo je zrušené a nemám se kam vrátit. V době mateřské jsem byla na sociálce vedena jako OSVČ vedlejší. Co by to teď pro mě znamenalo. Musela bych si platit na sociálce zálohy nebo se tam stejně jako na zdravotním nahlásí, že pečuji o dítě do 4 let a tím to končí?
    Děkuji za rady. Mirka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 8. 2014 18:06

Š. (neregistrovaný)

Re: Prodloužení rodičovského příspěvku O
      Dobrý den, já bych si nejprve prodloužila rodičovský příspěvek, pokud ještě máte možnost. Záleží na tom, v jaké výši jste příspěvek brala a jestli už jste na konci, nemají Vám to z čeho vyplácet. Ta částka se dělí na celou dobu rodičovského příspěvku. Jestli Vám prodlouží mateřskou, automaticky zůstáváte OSVČ na vedlejší PP. Tedy nemusíte platit zálohy nikde, v ročním vyúčtování se to dořeší. Pokud Vám mateřská zanikne, stanete se OSVČ na HPP. V tom případě pro Vás je výhoda pouze na zdravotní pojištění a to, že při celodenní řádné péči (dítě nesmí do školky na celý den, nebo starší děti do družiny) o dítě do 7 let (nebo dvě děti do 15ti let) se pro účely zdravotního pojištění považujete jako VPP - tedy neplatí min. vyměřovací základ a nemusíte tam platit min. zálohy. Na pojišťovně Vám to jistě objasní lépe. Pěkný den. Šárka

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).