Re: Dohoda o pracovní činnosti
a pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za pracovní úraz - kooperativa kvůli možnému pracovnímu úrazu. Platí se 100 Kč za čtvrtletí
Když je někdo v důchodu a tudíž pojištěný státem, tak to ještě neznamená, že nemusí být odváděno pojištění. Např. když bude pracovat na DPP do 10000 kč měsíčně, tak se pojištění odvádět nebude, ale ne proto, že je v důchodu, ale proto, že se podle zákona z DPP do 10 tis. pojištění neodvádí (nikomu). Pokud ale bude pracovat např. v pracovním poměru, pak se musí srazit oboje pojištění z toho, co si vydělá (a samozřejmě i odvody SP a ZP za zaměstnavatele).
U DPČ záleží na tom, jaké je její znění, jak je sepsaná. Pokud ji sepíšete tak, že bude pracovat MAXIMÁLNĚ (to slovo je důležité) polovinu plné pracovní doby a za hodinu náleží x Kč (tzn. nedá se předem určit, kolik si vlastně za měsíc vydělá) anebo když bude sepsaná tak, že si měsíčně vydělá 2499 Kč, pak to bude takto: V případě, že bude skutečný výdělek do 2499 hrubého, pak se SP odvádět nebude (a nebude se odvádět ani ZP). V případě, že bude skutečný výdělek zúčtovaný 2500 nebo více, SP (i ZP) se odvádět bude. Anp, DPČ může být sjednaná na dobu neurčitou a počet odpracovaných hodin nesmí přesáhnout 20 h průměrně za týden v období max. 52 týdnů. Tzn. že jeden týden může pracovat více a jiný den méně hodin tak, aby se to zprůměrovalo do maximálně 20 h za týden.
Já bych ale sjednala DPP, max. 300 h za rok, je to jednodušší.
Ne. Pokud bude výdělek do 10 tis v měsíci, tak to ani na sociálku ani na zdr.pojišťovnu nehlásíte. Akorát se musíte jako zaměstnavatel nahlásit jako plátce daně ze závislé činnosti na FÚ (pokud tam tedy už nejste nahlášená). Jestli Vám podepíše daňové prohlášení, tak jí vypočítanou daň pokryje sleva na poplatníka, takže daň bude nulová, ale po skončení roku se musí na FÚ odeslat přehled o zálohových daních - pokud byly daně nulové, bude i přehled nulový.
To, že je ve starobním důchodu není důležité. Tedy je to důležité proto, že nemusíte odvádět minimální částku zdravotního pojištění v případě, že si zaměstnanec vydělá méně, než je minimální mzda. Za straobní důchodce platí pojistné stát, proto se nemusí doplácet do minima.
BEZ odvodu pojistného je dohoda o provedení práce s hrubou měsíční odměnou do 10.000 Kč. Dohoda o pracovní činnosti, nebo dohoda o provedení práce s odměnou 10.001 a více už pojištění podléhají.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
26. 8. 2014 11:35
Dobrý den,moc prosím o radu zkušené:
mám menší obchod a občas bych uvítala pomoc od tchýně, která mi to sama nabídla – že bude občas v obchodě prodávat místo mne. Jednalo by se o cca 20 hodin měsíčně.
Chci se ale zeptat: mám s ní sepsat Dohodu o pracovní činnosti nebo Dohodu o provedení práce? Obojí lze na dobu neurčitou???A když je v důchodu, nemusím za ní odvádět žádné pojištění? A musí se to někam nahlásit?
Moc děkuju za odpovědi