Re: Daňová sleva u strarobních důchodců
>>>Dobrý den,
>>>mohli by jste mi poradit. Když zaměstnanec pobírá
>>>starobní důchod a chce od 4.8.2014 uplatnit slevu na
>>>poplatníka. Vím že mi musí podepsat prohlášení
>>>poplatníka .
>>>Ale nevím kde všude. Stačí jenom jak je druh změny? A
>>>do druhu změny se má napsat uplatňuji slevu pro rok
>>>2014.
>>>Předem děkuji za odpověď.
>>
>>Pokud již měl letos podepsané prohlášení a
>>zaškrtnuto,
>>že slevu na poplatníka neuplatňuje, pak zapíše do
>>změn
>>- uplatnění slevy na poplatníka od 8/2014, datum
>>podpisu musí být srpnový, aby mohla být sleva
>>uplatněna od
>>srpna.
>
>Děkuji za odpověď.
>a když neměl vůbec podepsaný prohlášení.
Tak si prohlášení klasicky podepíši.
>Kde všude se musí podepsat.
>A někteří mají zaškrtnuto uplatňuji od roku 2014
Tak už nebudou nic podepisovat, automaticky začnete od srpna slevu na poplatníka uplatňovat.
OT - Re: Daňová sleva u strarobních
V rodině jsem narazila na případ "moudré hlavinky" na mzdové účtárně, která, ačkoli maminka doložila řádně vyplněné Prohlášení a chtěla zálohovou daň (důvod - dobíhající penzijko, životko a možnost uplatnění v RZD), mamince srážela srážkovou daň s odůvodnění, že "stejně nemá nárok na slevu jako důchodce, tak co - daň jako daň" ... tohle mi ta mladá slečna řekla do telefonu, když jsem se dotazovala proč má srážkovou při podepsaném Prohlášení. A já už nemám ani sílu proti tomu bojovat ... původně jsem měla chuť jít do toho, aby maminka dodatečně podepsala prohlášení pro rok 2014 (když to původní jí stejně neuznali) a mzdovka musela přepočítat srážkovou na zálohovou a další věci s tím spojené (převody mezi 713 a 7720). Jenže dovedete si představit, jak by to vypadalo, pokud by to vůbec byla schopná přepočítat? Raději vyplním mamince daňové přiznání ... pokud se ovšem domůžu Potvrzení o zdanitelných přímech ... :-) Hezký den všem.
Re: OT - Re: Daňová sleva u strarobních
Tak to má maminka velké štěstí, že má v rodině někoho, kdo tomu rozumí. Chudáci ostatní zaměstnanci, kterým to nemá kdo zkontrolovat. I když až jí příjdou na kontrolu a zjistí, že srážela přes podepsané prohlášení srážkovou daň, tak také bude mít problém. Otázkou ale je, jestli vůbec někdy nějaká kontrola z FÚ tam u nich bude.
Můžu se ještě zeptat.
U starobních důchodců máme podepsaný růžové papíry že neuplatňuji slevu. Tudíž jsme strhávali srážkovou daň. A teď od srpna chtějí uplatnit slevu. Jak to bude u ročního zúčtování mají nárok na vrácení daně? I když se jim strhávala srážková daň.
Děkuji za odpověď.
Podepsali Prohlášení poplatníka daně na rok 2014 a v souladu s ZDP jste byli povinni jim strhávat zálohovou daň, ne srážkovou daň.
Takže Vás čeká přepracovat všechny chybně zpracované mzdy a odvést zálohovou daň na účet FÚ.
Pokud zaměstnanci-důchodci nyní do změn uvedou, že žádají u uplatnění základní slevy na poplatníka, tak jim od srpna budete uplatňovat tuto slevu. V ročním zúčtování budou mít za celý rok ne Vámi chybně sraženou srážkovou daň, ale zálohovou daň.
Já jsem důchodcům nedávala podepsat prohlášení, když to sami nevyžadovali. Teď od července jsem je ale mají všichni, s tím, že uplatní poprvé od srpna - aby ti, kteří nebudou chtít dávat přiznání, mohli mít v RZD alespoň červenec (někteří mají leden - červen jen pár korun). Všem důchodcům, kterým počítám výplaty, nabídnu, že jim přiznání vypracuji (cca 5 lidí).
Nejsem daňový poradce a nedovolím si zaměstnancům svých klientů nabídnout, že jim pracuji daňové přiznání. V živnostenském oprávnění zpracování daňových přiznání k dani z příjmů není uvedeno.
Takže jsem na začátku roku všem zaměstnancům-důchodcům od svých klientů předala k podpisu Prohlášení poplatníka daně s vysvětlením.
No já nechci být cimprlich, ale v RZD budou mít leden-prosinec ... sleva na poplatníka se nekrátí. Takže věta o tom, "aby měli v RZD aspoň červenec" je trošku nešikovně napsaná - ale chápu, jak je to v celkovém kontextu míněno - že leden-červen ¨jim nijak podstatně RZD neovlivní.
Daňová sleva u starobních důchodců-RZD
To by přicházelo v úvahu, pokud by požádali o RZD a ZÁROVEŇ podepsali Prohlášení poplatníka daně za rok 2014 - ale když budou mít prohlášení podepsané už od července 2014, tak nemohou dle přesného znění zákona podepsat zpětně za celý rok
Už jsem zkoušela toto na diskuzi probrat, ale zatím se nikdo neozval, zda by byl možný i jiný výklad
Re: Daňová sleva u starobních důchodců-R
Vím, že si daň. přiznáními přidělám práci, ale nepředpokládala jsem, že by ještě během tohoto roku někdo důchodcům slevu vrátil, proto jsem jim ani nenabízela podpis prohlášení třeba i bez slevy, sám s tím žádný nepřišel. Raději ale udělám někomu přiznání než zpětně dělat ze srážkové daně zálohovou - to už jsem dělala před pár lety u jednoho zaměstnance a zamotala jsem hlavu i paní na FÚ. Ale nerada bych, aby o ty peníze přišli, dnes jsem např. nahlédla na jednu z nich, té to dělá 8 tis.
Re: Daňová sleva u starobních důchodců-R
>>>>>>>No já nechci být cimprlich, ale v RZD budou mít
>>>>>>>leden-prosinec ... sleva na poplatníka se nekrátí.
>>>>>>>Takže
>>>>>>>věta o tom, "aby měli v RZD aspoň červenec" je trošku
>>>>>>>nešikovně napsaná - ale chápu, jak je to v celkovém
>>>>>>>kontextu míněno - že leden-červen ¨jim nijak
>>>>>>>podstatně
>>>>>>>RZD
>>>>>>>neovlivní.
>>>>>>
>>>>>>Pokud si zaměstnanci-důchodci požádají o RZD a přitom
>>>>>>až v červenci podepsali prohlášení poplatníka daně,
>>>>>>tak o daň vybíranou srážkou přijdou.
>>>>>Ještě můžou použít §36/7 ZDP-a v podaném DP si
>>>>>srážkovou daň započíst - týká se ale jen příjmů dle
>>>>>§6/4
>>>>>ZDP.
>>>>
>>
>>Máte pravdu, nějak jsem se v rozvětvené diskuzi
>>ztratila. Moje chyba
>>
>Vím, že si daň. přiznáními přidělám práci, ale
>nepředpokládala jsem, že by ještě během tohoto roku někdo
>důchodcům slevu vrátil, proto jsem jim ani nenabízela
>podpis prohlášení třeba i bez slevy, sám s tím žádný
>nepřišel. Raději ale udělám někomu přiznání než zpětně
>dělat ze srážkové daně zálohovou - to už jsem dělala před
>pár lety u jednoho zaměstnance a zamotala jsem hlavu i
>paní na FÚ. Ale nerada bych, aby o ty peníze přišli,
>dnes jsem např. nahlédla na jednu z nich, té to dělá 8
>tis.
Lenko, to je sice chválihodné, že jim chcete pomoci a zpracovat daňové přiznání, ale jednak nejste DP, ale hlavně, jak si zajistíte, aby na Vás např. nepřenesli odpovědnost za škodu - doměření finančním úřadem.
Pokud Vám zatají nějaké příjmy podléhající dani, pak máte na "průšvih" zaděláno. Dle NOZ jste vystupovala jako odborník a mohou na Vás vymáhat škodu.
A pak to bude za dobrotu na žebrotu.
No a jsme u toho - teď jsem o tom psala. "Neuplatňují slevu, tudíž jsme strhávali srážkovou daň" je nesmysl.
PODEPSANÉ Prohlášení = VŽDY ZÁLOHOVÁ daň. I když neuplatňují slevu na poplatníka - ale klidně můžou mít třeba slevy na děti.
Přepočítat srážkovou na zálohovou, vyplatit, srovnat s FÚ daňové účty 713 a 7720. Po skončení roku ve vyúčtování daní (ne v RZD, to je něco jiného) zohlednit přepočtené daně.
Re: Daňová sleva u strarobních důchodců
Souhlasím. Jestliže podepíše se srpnovým datem, uplatní se již za měsíc srpen. Jestliže ale podepíše až se zářijovým datem uplatní se až od následujícího měsíce, tzn. za měsíc říjen. Ale zpětně se to pak srovná v RZD nebo v přiznání (sleva za celý rok).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
27. 8. 2014 7:10
Dobrý den,
mohli by jste mi poradit. Když zaměstnanec pobírá starobní důchod a chce od 4.8.2014 uplatnit slevu na poplatníka. Vím že mi musí podepsat prohlášení poplatníka . Ale nevím kde všude. Stačí jenom jak je druh změny? A do druhu změny se má napsat uplatňuji slevu pro rok 2014.
Předem děkuji za odpověď.