Re: Důchodce přivýdělek
děkuju, na zákon jsem se dívala,jen mi unikl ten limit,takže do 30tisKč možný přivýdělek u starobního důchodce za zdaň.období. (není zaměstnán)? děkuju Vám moc
Na to se cit.§ nevztahuje, jedná se buď o závislou činnost §6 nebo tzv. smlouvu o dílo( nevím jak je to v nové terminologii), takže uzavřete-li dohodu o PP do 10 tis. měs., jak Vám již p. radí ,podepíše-li Prohlášení daň.poplatníka, nebude muset podávat DP, ani mu nebude sražena zálohová daň.
Já to tak vidím, i kdyby to proběhlo jen jednou.Daň. osvobození do limit.částky bylo vymyšleno nikoli pro závislou nebo živnostenskou činnost,ale právě pro příležitostnou( často bývají ve výkladu tohoto § uváděny prodej výpěstků nebo upletení svetru sousedce :-) .
POkud montáž prováděl podle pokynů , je to z.č.
>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>
>>>>>>kolik činí limit možného přivýdělku starobního
>>>>>>důchodce za rok 2014 aniž by msuel podávat DPFO.
>>>>>>Známý
>>>>>>pomohl
>>>>>>při montáži stroje již 2x. Bez smlouvy, bez
>>>>>>jakéhokoliv dokladu.Nyní však chceme legálně přes
>>>>>>účetnictví
>>>>>>vystavit doklad.
>>>>>>
>>>>>>Děkuji moc za radu Jana
>>>>>Tak to vyřešte dohodou o provedení práce - max. 300
>>>>>hodin ročně a do výdělku 10.000 Kč měsíčně nebude
>>>>>platit
>>>>>pojistné a v případě podepsaného Prohlášení ani daň
>>>>>(pokryje ji sleva na poplatníka).
>>>>
>>>>Jinak ZDP § 10 odstavec 3 písmeno a)
>>>děkuju, na zákon jsem se dívala,jen mi unikl ten
>>>limit,takže do 30tisKč možný přivýdělek u starobního
>>>důchodce za zdaň.období. (není zaměstnán)? děkuju Vám
>>>moc
>> Na to se cit.§ nevztahuje, jedná se buď o závislou
>>činnost §6 nebo tzv. smlouvu o dílo( nevím jak je to
>>v
>>nové terminologii), takže uzavřete-li dohodu o PP do
>>10
>>tis. měs., jak Vám již p. radí ,podepíše-li
>>Prohlášení daň.poplatníka, nebude muset podávat DP,
>>ani mu
>>nebude sražena zálohová daň.
>
>Proč myslíte, že se nemůže jednat o příjmy z
>příležitostných činností?
>Protože to proběhlo 2x?
Také bych to viděla na ten příjem podle § 10/1/a - příjmy z příležitostné činnosti.
>
jenom nesmí mít už prohlášení podepsané jinde, pokud nemá, podepíše u vás a zálohovou daň pokryje sleva na poplatníka
pokud ho nebude moci podepsat(podepsáno jinde) bude při odměně do 10000,- srážková a nad 10000,- zálohová daň (u zálohové bez podepsaného prohlášení je povinnost podávat DP)
děkuju Vám, pán je na důchodě, nepracuje nikde. Pokud vždy zásah/servis provede 08,09 a např.11/2014,vystaví se dohody o proveden práce na každý měsíc zvlášť nebo stačí od 01.08. - 31.12.2014 s tím,že už teď víme,že 300hod. nepřekročí ani částku 10tis.Kč měsíčně? Dále necháme podepsat rpohlášení (růžový papír) ,děkuju moc
Dobrý den, dovolím si vstoupit do diskuze a moc poprosím o radu zkušenější. Důchodce na rok 2014 podepsal růžové prohlášení, s tím, že k 1.1. pobíral důchod, nedostával tedy slevu. nyní mu v srpnové mzdě chci uplatnit základní slevu na poplatníka - musím mít v růžovém prohlášení vyplněný odstavec na straně 2 Změny. Napsala jsem tam jako druh změny - uplatňuji základní slevu na poplatníka, pak je tam změna nastala - moho vyplnit datum 4.8. ?? A pak je tam, datum podpisu - jakýkoliv srpnový den? Moc děkuji všem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
28. 8. 2014 11:34
Dobrý den,
kolik činí limit možného přivýdělku starobního důchodce za rok 2014 aniž by msuel podávat DPFO. Známý pomohl při montáži stroje již 2x. Bez smlouvy, bez jakéhokoliv dokladu.Nyní však chceme legálně přes účetnictví vystavit doklad.
Děkuji moc za radu Jana