Re: Prohlášení poplatníka-prosím pí.Jasn
>Dobrý den paní Jasná,
>ráda bych Vás poprosila o informaci-radu. Je možné mít
>formulář Prohlášení poplatníka vytištěný z programu
>(Pamica-vzor 23) nebo je nutné mít originální růžový
>formulář?
Nevím co je Pamica, ale já jej běžně tisknu ze stránek FÚ. Nemusí být originál růžové prohlášení.
>Jen pro upřesnění-potvrzení : Pro uplatnění slevy pro
>rok 2014 je nutné mít podepsané prohlášení do
>15.2.2014 a nebo do 30 dní po nástupu do zaměstnání?
Pokud se nejedná o zaměstnance, který zrovna nastoupil, pak musí být podepsané do 25.2.2014. Nový nastupující zaměstnanec podepisuje do 30 dnů, pokud má prohlášení platit od nástupu.
>případné změny do 30 dní?
Já vždy říkám, hlaste neprodleně. To aby nezapoměli.
Pokud není Prohlášení podepsané, je
>možné ho podepsat do 15.2. následujícího roku a
>uplatnit veškeré slevy v ročním zúčtování, je to tak?
Ano, buď v RZD nebo v daňovém přiznání.
Re: Prohlášení poplatníka-prosím pí.Jasn
Nejsem paní Jasná, ale snad Vám moje odpověď bude stačit.
Prohlášení nemusí být v originále, může být vytištěno (já teda mám teprve vzor 22, je vydaný vzor 23?).
Pokud zaměstnanec nastoupil v roce 2013 nebo dříve, tak pro rok 2014 podepisoval prohlášení do 17. února (15. a 16.2. byla sobota a neděle). Pokud nastoupil v roce 2014 a prohlášení podepsal do 30ti dnů od nástupu, platí toto prohlášení již pro měsíc, ve kterém nastoupil. Pokud podepsal později, platí až pro měsíc, následující po měsíci, ve kterém podepsal.
Co se týká změn, tak pokud při narození dítěte je změna zapsána a doložena do 30ti dnů od narození, přizná se zvýhodnění již za ten měsíc, ve kterém se dítě narodilo. Pokud jde o jinou změnu, tak ta se přizná až za měsíc, který následuje po měsíci, ve kterém byla změna zapsána. (Ale v RZD nebo v přiznání se to pak srovná).
Pokud není prohlášení podepsané, je možné učinit zpětný podpis do 15.2. následujícího roku, pokud nebylo podepsané jinde, ale tento postup je na zabití zaměstnance, protože účetní s tím pak má děsnou práci. Takže radím - pokud nebylo prohlášení podepsáno, ať si podá přiznání, ve kterém slevy uplatní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
28. 8. 2014 13:14
Dobrý den paní Jasná,
ráda bych Vás poprosila o informaci-radu. Je možné mít formulář Prohlášení poplatníka vytištěný z programu (Pamica-vzor 23) nebo je nutné mít originální růžový formulář?
Jen pro upřesnění-potvrzení : Pro uplatnění slevy pro rok 2014 je nutné mít podepsané prohlášení do 15.2.2014 a nebo do 30 dní po nástupu do zaměstnání? A případné změny do 30 dní? Pokud není Prohlášení podepsané, je možné ho podepsat do 15.2. následujícího roku a uplatnit veškeré slevy v ročním zúčtování, je to tak?
Moc děkuji předem za odpověď a přeji pěkný den.