Re: II.pilíř, konec PP
já mám informaci jen z počátečního školení ohledně daní a II.důch.pilíře a tam bylo řečeno, že v případě, že dojde k přeplatku dle § 28 odst. 1 písm. a) a b) zákona č. 397/2012 Sb., pak žádá poplatník sám o vypořádání přeplatku na důch.spoření a to plátce pojistného, takže nyní nic nedávám .. ani náš SW žádnou sestavu pro vystoupilého zce neposkytuje, jestli je to správně ale nevím.
měla z-ci dávat po skončení PP
>>>>>vyúčtování ohledně II. důch. pilíře ....?
>>>>Zatím jsem měla jen jednoho zam. na dva měsíce a
>>>>vzhledem k tomu, že jsou to zálohové platby, tak
>>>>zjišťuji
>>>>zda je toto třeba nějak řešit. Měl by mít nějaký
>>>>přehled o tom, kolik má odvedeno...nebo to s ním bude
>>>>řešit
>>>>fú? Děkuji za odpověď
>>>já mám informaci jen z počátečního školení ohledně
>>>daní a II.důch.pilíře a tam bylo řečeno, že v
>>>případě,
>>>že
>>>dojde k přeplatku dle § 28 odst. 1 písm. a) a b)
>>>zákona č. 397/2012 Sb., pak žádá poplatník sám o
>>>vypořádání
>>>přeplatku na důch.spoření a to plátce pojistného,
>>>takže nyní nic nedávám .. ani náš SW žádnou sestavu
>>>pro
>>>vystoupilého zce neposkytuje, jestli je to správně
>>>ale
>>>nevím.
>> Dáte mu tuto sestavu, jako dáváte každému po
>>skončení
>>roku.
>>Má to jako doklad o tom, kolik a kdy mu bylo na
>>II.pilíř sraženo.
>
>Paní JiřinoH, jakou sestavu. Já jsem zaměstnancům s
>II. pilířem žádnou sestavu nedávala. Je to nějaký určený
>formulář s určenými údaji, jako je např. potvrzení o
>zdanitelných příjmech?
To určitě znáte, je to Potvrzení o sražených zálohách na pojistné na důch.spoření za období, podle něj si může ověřit u penzijní společnosti stav svého účtu ( tzv.důchodové jednotky), i když je
odvod uváděn měsíčně na VL. Určeno je vydat výpl.pásku příp.jiné potvrzení, ale je to dobré pro kontrolu.
Jinak ještě k dotazu ukončení p.p. jediného účastníka - zaměstnavatel musí splnit ozn.povinnost vůči správci podle § 16 odst.4 zákona o pojistném na DS a poslat elektronicky oznámení o změně egistračních údajů.
Při skončení posledního účastníka II. pilíře se opravdu musí zaslat elektroniky to oznámení o změně. Ale když zas někdo takový nastoupí, tak se oznámení neposílá, pouze se zase začne zasílat hlášení (a z toho FÚ pozná, že tam zase máte někoho s II. pilířem).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
28. 8. 2014 13:40
Dobrý den, můžete mi prosím poradit jaký doklad předám zaměstnanci, který ukončil pracovní poměr, ohledně záloh odeslaných na fú (jedná se o PP, který trval 2 měsíce...tedy o dvě odeslané zálohy) program UCTO mi nabízí sestavu...jméno, hrubá mzda, důchodové spoření
Zároveň mi není jasné, zda je potřeba zaslat odhlášku daně na fú, nyní již jiného zam. s II. pilířem nemáme, ale je možné, že někdo takový ještě bude.
Děkuji moc