Re: prosím mzdové: DPP a Prohlášení
Ne, je to opravdu jinak. Ve skutečnosti to zas tak vy... není, tu čistou hodinovou odměnu mají dost slušnou oproti jinde za stejnou práci :-). Jak jsem psala, jde zde spíše o určité zjednodušení, protože oni hlavně chtějí vždycky vědět, kolik si vydělají na hodinu čistého.
Když to nepodepíší, tak pokud si zpracují a podají daňové přiznání, tak dostanou zpět od státu za každý měsíc, kdy jim zaměstnavatel dával 3tis.Kč čistého 450,-Kč.
Podle mého názoru se jim neměla v dohodě uvádět odměna v čistém. Od čeho jsou pak výplatky?
Bytostně mi vadí uvádět ve smlouvách čistou mzdu! To jako mzdovka pak dopočítává hrubou? Zkouší, kolik by hrubá měla být, aby měli správně čistou? neuveřitelné.... Mzdová účetní nikde nemá podklad, kolik hrubé mzdy má vyplatit, každá změna sazby nebo odečitatelných položek daní s tím zamává.
Domnívám se, s přihlédnutím k ZDP § 38 k odst. 1) - K předloženým dokladům přihlédne plátce daně počínaje kalendářním měsícem n á s l e d u j í c í m po měsíci, v němž budou tyto skutečnosti plátci daně prokázány..., takže pokud podepíší prohlášení se srpnovým datem, pak odpočet až v následujícím měsíci, tzn. ve mzdě za měsíc září
Domníváte se správně, ale např. já se budu řídit sdělením na webu Finanční správy a uplatním už od srpna: http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-prijmu/informace-stanoviska-a-sdeleni/2014/nejcastejsi-dotazy-na-uplatneni-zakladni-slevy-na-dani-z-prijmu-fyzickych-osob-5165
jejdanečku, ivo, to jsem ráda, že jsem se zamíchala do diskuze :) o nálezu jsem věděla, ale bylo to v období uzávěrky, pak jsem měla dovolenou a dnes jsem prvně v práci, takže jsem netušila, že už od srpna mohou důchodci mít opět slevu. moc vám děkuji za odkaz !!! Úžasné forum, když jsou ochotní lidé, děkuji všem a slevu také uplatním u důchodkyní od srpna - podepsáno mají od ledna 14.
Moc děkuji za všechny odpovědi.
>>>>>Domnívám se, s přihlédnutím k ZDP § 38 k odst. 1) - K
>>>>>předloženým dokladům přihlédne plátce daně počínaje
>>>>>kalendářním měsícem n á s l e d u j í c í m
>>>>>po
>>>>>měsíci, v němž budou tyto skutečnosti plátci daně
>>>>>prokázány..., takže pokud podepíší prohlášení se
>>>>>srpnovým
>>>>>datem, pak odpočet až v následujícím měsíci, tzn. ve
>>>>>mzdě za měsíc září
>>>>Domníváte se správně, ale např. já se budu řídit
>>>>sdělením na webu Finanční správy a uplatním
>>>>>>>>>už
>>>>>>>>>od
>>>>>>>>>>>srpna:
>>>>>>>http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-prijmu/informace-stanoviska-a-sdeleni/2014/nejcastejsi-dotazy-na-uplatneni-zakladni-slevy-na-dani-z-prijmu-fyzickych-osob-5165
>>>
>>>jejdanečku, ivo, to jsem ráda, že jsem se zamíchala
>>>do
>>>diskuze :) o nálezu jsem věděla, ale bylo to v období
>>>uzávěrky, pak jsem měla dovolenou a dnes jsem prvně v
>>>práci, takže jsem netušila, že už od srpna mohou
>>>důchodci mít opět slevu. moc vám děkuji za odkaz !!!
>>>Úžasné
>>>forum, když jsou ochotní lidé, děkuji všem a slevu
>>>také uplatním u důchodkyní od srpna - podepsáno mají
>>>od
>>>ledna 14.
>>
>>Pozor, zkontrolujte, zda mají podepsáno, nebo
>>podepsáno + uplatnění slevy!
>>Pokud nemají zaškrtnutou slevu, tak nechat dopsat na
>>2.stranu do Změn.
>
>A to se srpnovým datem (zápis do změn). Pokud by
>podepsali až se zářijovým datem, tak byste mohla dát slevu
>až od října (ale v RZD by se to pak zpětně srovnalo od
>ledna).
>Dobrý den, prosím o radu:
>
>OSVČ má několik zaměstnanců, pouze na DPP s uvedením
>čisté hodinové mzdy (je to zjednodušení kvůli
>zaměstnancům, aby jasně viděli, kolik dostanou čistého na
>hodinu). Důchodci zatím neměli podepsané prohlášení a
>odváděla se srážková daň (měsíční odměny nejsou vyšší než
>cca 3tis.).
>
>Může zaměstnavatel - v souvislosti s uplatněním slevy
>pro důchodce - dát teď v srpnu (i když DPP běží od
>ledna) podepsat těm důchodcům, kteří nemají podepsáno
>jinde, Prohlášení se srpnovým datumem a od srpna začít
>uplatňovat slevu?
Ano, tento postup je dle zákona a vyjádření Finanční správy přípustný
>Jde mi hlavně o to, zda něčemu nevadí, že pracují od
>ledna a Prohlášení by podepsali až teď (jim to čistou
>odměnu neovlivní, ale zaměstnavatel by ušetřil na
>dani).
Ne, nevadí. Prohlášení může zaměstnanec vyplnit a podepsat kdykoliv během pracovního poměru či trvání dohody o provedení práce.
To abychom dali také relevantní odpovědi a nejen najevo naše osobní pocity.
Jen klid, až jim přijde na kontrolu OIP a srovná jim ty dopočítané hrubé mzdy s § 110 odst. 1 zákoníku práce, tak to spraví a budou uvádět hrubou. Protože 10 lidí se stejnou hrubou mzdu budou mít každý jinou čistou - analogicky i opačně - aby měli 9.000 čistého, budou mí 10 rozdílných hrubých mezd.
Uff, děkuji za tuto reakci. Nikdo k mé poznámce nic nenapsal a tak jsem začala přemýšlet, jestli je čistá mzda ve smlouvě fakt blbě. Umíte si představit, jak každý měsíc dopočítáváte svým zaměstnancům hrubou mzdu tak, aby měli čistou podle smlouvy? :-))) Já tedy ne.. Hezký den všem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
28. 8. 2014 13:52
Dobrý den, prosím o radu:
OSVČ má několik zaměstnanců, pouze na DPP s uvedením čisté hodinové mzdy (je to zjednodušení kvůli zaměstnancům, aby jasně viděli, kolik dostanou čistého na hodinu). Důchodci zatím neměli podepsané prohlášení a odváděla se srážková daň (měsíční odměny nejsou vyšší než cca 3tis.).
Může zaměstnavatel - v souvislosti s uplatněním slevy pro důchodce - dát teď v srpnu (i když DPP běží od ledna) podepsat těm důchodcům, kteří nemají podepsáno jinde, Prohlášení se srpnovým datumem a od srpna začít uplatňovat slevu?
Jde mi hlavně o to, zda něčemu nevadí, že pracují od ledna a Prohlášení by podepsali až teď (jim to čistou odměnu neovlivní, ale zaměstnavatel by ušetřil na dani).