Re: SVČ - účastnit se důchodového pojišt
Této oblasti se nevěnuji a tak vyslovuji pouze názor, čísla nechci vyhledávat.
Nicméně v tak nestabilním právním prostředí, kdy mocipáni bez ohledu na politickou příslušnost, stále mění pravidla, je podle mého názoru nesmysl hodnověrně odhadovat co bude za 30-35 let.
Tím nemyslím utratit veškerý příjem. Ale v I. průběžném pilíři již jste. To by snad mělo zajistit alespoň základní příjem ke skromnému přežití.
II. pilíř je pro Váš příjem nevýhodný a asi bude omezen. Tak doporučuji konzervativně III. pilíř.
Domnívám se, že je lepší skoro každá investice, i riziková, než přispívat navíc do I. pilíře. Netuším kolik peněz a v jaké kupní síle Vám bude po nabytí nároku na důchod vypláceno z průběžného I. pilíře.
Hezký den!
Díky Pavle za reakci.
Třetí pilíř samozřejmě aktivně využívám. I s příspěvkem zaměstnavatele tam spořím cca 3.000 Kč měsíčně a myslím, že nemá cenu příspěvek dále navyšovat (s ohledem na maximální možný státní příspěvek i daňový odpočet).
Druhý pilíř je úplně mimo hru.
Ještě jednou díky, budu rád za každou další reakci.
H.
Můj osobní názor je ten, že je škoda dávat cokoliv nad povinnou částku. To už spíš věřím na ježíška než že něco od státu dostanu. Místo pilířů mám hypotéku.
To, co platíte dnes do I.pilíře, jde na důchody současným důchodcům. Cca 1,8 ekonomicky aktivních osob se skládá ze svého sociálního pojištění na důchod jednoho důchodce.
V roce 2050 se bude cca 1,2 ekonomicky aktivních osob skládat ze svého sociálního pojištění na důchod jednoho důchodce. Sama to vidím spíš jedna ku jedné.
Další věcí je, co si dnes koupíte za korunu a co si za ní koupíte v době, až budete v důchodu.
Váš příjem přesahuje druhou redukční hranici, kdy se do důchodu započítává pouze 10% příjmů, takže posílat do 1.pilíře další peníze je holý nesmysl.
Na stránkách MPSV je kalkulačka výpočtu penze, tam to uvidíte v číslech.
Takže je třeba peníze "ušetřené" na sociálním pojištění vzít a investovat je někde jinde. Možnosti jsou :
- stavební spoření - výnosnost někde kolem 2%, takže nic moc, ale jako konzervativní složka portfolia to ujde
- investice do vlastního podnikání - zde radu nepotřebujete
- II. pilíř - mám na něj celkem pozitivní náhled, ale vzhledem k tomu, že má být zrušen, nemá cenu o něm uvažovat
- životní pojištění - výhodné pro prodejce, nikoliv pro klienta
- investice do podílových fondů - vhodný nástroj, ale měl byste si nejdříve nastudovat, jak fungují, do čeho investují a jaká jsou rizika
- investice do akcií - to samé jako PF s tím, že studium musí být důkladnější
- pořízení nemovitosti - a v penzi pronajímat - osobně jsem k tomu skeptický - komu pronajímat ? jiným penzistům ? To už mi přijdou jistější ty akcie
- investice, do měn, derivátů atd. - nejste-li odborník, pryč od toho
Internet je plný zaručených rad, jak zbohatnout, ale málokomu se to podařilo. Přesto pár odkazů :
www.finez.cz (podle mého asi nejlepší zdroj)
www.penize.cz
www.mesec.cz
To nevím. Nakonec ani nevím, co bude zítra. Ale to platí o všem, nejen o financích.
Je to rozhodování za nejistoty, ale rozhodnout je třeba dnes. (I nicnedělání je rozhodnutí).
Máte lepší nápad, než se řídit aktuálním stavem, případně nějakými předpoklady ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
31. 8. 2014 15:32
Dobrý den,
prosím o názor či radu.
Již několikátým rokem při zaměstnání podnikám a po celou dobu podnikání se vždy snažím nepřekročit tzv. rozhodnou částku pro povinnou účast na důchodovém pojištění.
Byť jsem ještě relativně mladý (32 let) a do důchodu hodně daleko, chtěl bych se zeptat, zda dělám dobře.
Neměl bych se přihlásit k důchodovému pojištění i z titulu podnikání? Ať už dobrovolně nebo z důvodu překročení rozhodné částky.
Příjem ze zaměstnání je zhruba ve výši 1,5 násobku průměrné mzdy.
Děkuji za všechny názory, rady a zkušenosti z praxe
H.