Re: náplň práce mzdové účetní
Nebojte se, že byste neměla co dělat. V průběhu měsíce evidujete stavy, zpracováváte podklady pro OSSZ u nemocenských, OČR, PPM, exekuce, stravenky, cesťáky, preventivky, potvrzení pro ÚP, potvrzení pro soc. dávky,potvrzení pro dětské přídavky, potvrzení pro banky u půjček, statistické výkazy........A spousta dalšího. Bylo by naivní si myslet, že budete počítat pouze mzdy.
Ono je to v tom podniku prý tak, že mzdová nebude dělat vše, co píšete. Jiná zaměstnankyně dělá cesťáky, stravenky, preventivky a nevím co ještě. Proto mám z toho strach, zdá se mi, že to není moc zaměstnanců - asi 200. Je to prý hlavně o práci s lidmi, papírování, ale co když nebude nikdo nic chtít, s ničím chodit? Mzdy, nemocenské, exekuce, to beru, to je do výplat. Statistika tam prý také odpadla, nechodí. Jaké stavy se evidují v průběhu měsíce? Na co se nesmí zapomenout. Nemá mě kdo zaučit, mzdová odešla na rizikové a nemá zájem.
Děkuji Kamila
Já nevím, co poradit, jako mzdovka/personalista jsem měla vždycky práce dost.
Takže je asi na Vás, jestli budete chtít, nebude-li skutečně co po zbytek měsíce dělat, sedět a "lelkovat". Určitě je vždycky dost možností sledovat odbornou literaturu, judikáty ke mzdám apod.
Co se týká evidence stavů, tak neděláte-li personalistiku, asi se Vás to také týkat nebude - je to evidence počtu zaměstnanců přítomých v zaměstnání - buď každodenní nebo průměrná na začátku a na konci období, obvykle měsíce. Počítá se z toho průměrný počet zaměstnanců - například pro výpočet produktivity práce.
Kromě toho, že zpracujete výplaty, tak budete posílat přehledy pojistného na zdravotní pojišťovny, OSSZ, pokud máte II. pilíř důchodové spoření, tak i na FÚ (nějak si nedovedu představit, že by to následně místo Vás dělal/a personální).
Dělala jste už někdy mzdy pro méně lidí nebo budete se mzdami úplně začínat? Máte tam mzdy jen měsíční, hodinové nebo i normohodinové?
Bylo by příliš troufalé se zeptat, kolik Vám za tu práci nabídli mzdu? Případně jaký kraj to je?
Dobrý den,
byla Vám nabídkuta práce mzdové účetní a neřekli Vám, co konkrétně to bude obnášet?
Jestli Vám dali jen mzdy a nic k tomu a ještě slušnou mzdu, berte to všemi deseti - pokud tedy mzdy umíte.
Mám plus mínus 200 lidí, k tomu komplet personalistiku - nástupy, výstupy, změny smluv, přihlášky a odhlášky z pojištění - dělám všechny smlouvy včetně DPP a DPČ a všechno papírování kolem toho.
Odškodňování pracovních úrazů.
Náhrada za ztrátu na výdělku poskončení pracovní neschopnosti (renta).
Dotační tituly na zaměstnance z ÚP - komplet papírování plus výkazy.
Zahraniční zaměstnanci (v EU a mimo EU).
Učni na provozní praxi.
Zaměstnávání OZP.
Přidělení agenturní zaměstnanci.
K tomu dělám třeba ještě statistiku dovozu a vývozu služeb (ZO 1-04) nebo výkazy Prům 1-2 a Ceny Prům 1-12, P 5-01 a P 3-04 (d).
Takže z toho je jasné, že si po výplatním termínu sednu, dám nohy na stůl a do konce měsíce nic nedělám. :-D
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 9. 2014 12:10
Dobrý den, prosím mzdové o radu. Je mi nabídnuta práce mzdové účetní ve firmě zaměstnávající cca 200 lidí. Kdo děláte mzdy, řeknete mi, co děláte krom mezd po zbytek měsíce? Myslím tím, když jsou mzdy třeba k 8. každého měsíce hotové, co následuje, co se dělá zbytek měsíce. Nemám s tím zkušenosti, začínala bych, ale mám obavu, že není co dělat po zbytek měsíce. Kdo to jak máte? Nic jiného by k tomu v té firmě nebylo, je mi to divné.
Děkuji za reakce Kamila Malá