Re: Co doložit na slevu na dítě
Šárko, i když dítě ukončí např. dvouletý učňovský obor v 17 letech, tak až do jeho 18tin rodič může vesele uplatňovat zvýhodnění, ať už to dítě pracuje nebo ne. Prostě pokud žijí ve společné domácnosti, rodič může až do 18ti let dítěte zvýhodnění uplatňovat bez ohledu na to, co to dítě dělá. A kdyby náhodou přestali spolu vést společnou domácnost, tak to z toho potvrzení stejně nepoznáte, to Vám musí ohlásit ten rodič sám.Takže potvrzení o studiu opravdu není potřeba.
Evčo,
nejedná se o pouhý názor ale o znalost § 38l/3/d ZDP.
Potvrzení školy se vyžaduje až od zletilého dítěte. Což nutně nemusí být pouze 18 let. :-))
Hezký den!
Děkuji Vám, Pavle - máte pravdu, už jsem si to našla v zákoně a je to tam opravdu tak. Takže kdyby nastala situace a dítě ze školy "sběhlo" a začalo třeba pracovat a rodič mi to nenahlásí, tak je zodpovědnost na něm, jestliže si podepsal Prohlášení, kde to dítě uplatňuje a neudělal v něm žádnou změnu...?
Takže rodič si uplatní slevu na dítě i v případě, že dítě třeba v 16-ti letech školu ukončí a půjde samo pracovat a začne tedy vydělávat? To jsem zatím neřešila a ani nevěděla a hned mě k tomu napadá:
Až tedy potom nabude plnoletosti, tak si já jako účetní musím pohlídat, abych už do mzdy poplatníkovi neuplatnila slevu nebo on je povinen mi to nahlásit a udělat úpravu v Prohlášení?
Ano, i když nestuduje, ať už vydělává nebo ne, do měsíce, ve kterém dovrší 18 let, má rodič nárok na zvýhodnění (pokud by s ním dítě vede společnou domácnost - tuto změnu by Vám musel ohlásit a pokud by spolu přestali vést domácnost, zvýhodnění byste zastavila).
Když dítě dosáhne plnoletosti - toto si musíte ohlídat. Já např. mám toto hlídáno programem, který mě upozorní, že dítěti bude 18 let.
:-)
>>>
>>>>Ano, i když nestuduje, ať už vydělává nebo ne, do
>>>>měsíce, ve kterém dovrší 18 let, má rodič nárok na
>>>>zvýhodnění (pokud by s ním dítě vedlo společnou
>>>>domácnost -
>>>>tuto změnu by Vám musel ohlásit a pokud by spolu
>>>>přestali vést domácnost, zvýhodnění byste zastavila).
>>>>Když dítě dosáhne plnoletosti - toto si musíte
>>>>ohlídat. Já např. mám toto hlídáno programem, který
>>>>mě
>>>>upozorní, že dítěti bude 18 let.
>>>
>>>Moc Vám všem děkuji za názory a informace. Hezký den
>>
>>To nejsou názory :-)
>Jak říkal soudruh podplukovník "to nejsou žádný fakta,
>to se vopravdu stalo".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
1. 9. 2014 12:50
Poraďte mi, prosím, zda je nutno požadovat od rodičů potvrzení ze školy jejich dětí. Rodiče mi toto potvrzení nosí už od doby, kdy dítě přejde na střední školu nebo učiliště, ale zaregistrovala jsem názor, že to není nutné do jejich 18 let. Musím mít tedy potvrzení od těchto dětí již od 1. ročníku po ZŠ nebo až od 18 let? Děkuji