Re: úprava daňového základu před zdanění
DPPO - slouží k výpočtu daně (nikoliv hosp. výsledku), tzn. že o řádku 111 neúčtujete, protože jste měli "daňovou" ztrátu, ale "účetní zisk" - ve výkazech se daň. ztráta nijak neprojevuje
moc všem děkuji za odpovědi. neuvědomila jsem si podstatný rozdíl mezi daňovou ztrátou a účetním ziskem....
takže pokud tomu dobře rozumím, tak neměla být v daňovém přiznání uvedena ztráta v tabulce E za období roku 2013 (odečet daňové ztráty od základu daně).
ovšem částka, o kterou byl hosp. výsledek snížen, mi stále zůstává na účtu a letošní rok se k ní připočítávají letošní částky - potřebovala bych se jich "zbavit" a někam je "uložit" - dá se k tomu účelu použít nějaký podrozvažný účet? pouhá analytika by mi moc nepomohla .
děkuji
Moc Vaší odpovědi nerozumím. Musíte rozlišovat účetní a daňové věci. V daňovém přiznání lze uplatňovat odečet pouze daňové ztráty minulých let, o té nikde neúčtujete a musíte ji zjistit jen z minulých daňových přiznání. V účetnictví Vám vyšel účetní zisk, který roční závěrka převedla přes účet 710 na účet 431 a valná hromada rozhodne co s ním (převést na 428, rozdělit společníkům a podobně). Nevím, co byste chtěla ukládat na jakousi podrozvahu? Jaké částky a kde Vám zůstávají?
děkuji za reakci a pokusím se líp a blíž popsat svůj dotaz. v roce 2013 byl účtován předpis na penále 378/644 a ve skutecnosti byla přijata pouze určitá část z celkové výše penále 221/378. zbývající nezaplacené penále snížilo hospodářský výsledek. ovšem na tom účtu 378 mi to zůstává ten zbytek předpisu, který nebyl zaplacen a s tím si nevím rady "kam s ním" .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
1. 9. 2014 14:31
Dobrý den,
prosím o radu - jak se zaúčtuje do rozvahy a výkazu zisků a ztrát řádek 111 z daňového přiznání (částky, o které se snižuje výsl.hospodaření dle par.23,od.3,písm.b) ?
více přiblížím svůj problém: v roce 2013 bylo podáno správně DPPO - řádek 10 zisk, po úpravě (řádek 111) byla vykázána ztráta.
v rozvaze a ZaZ ovšem figuruje zisk, nikde se neprojevil ten řádek 111 (snížení hosp.výsledku). kde a jak mělo to snížení hosp.výsledku být zaúčtované ?
moc děkuji za rady či názory.