Dobrý den,
dík za odpověď. Narazil jsem ale na tuto diskuzi:
http://diskuse2.jakpodnikat.cz/viewtopic.php?id=4371
Podle novely zákona o DPH, kterou můžete najít například zde
zní § 94, odst. 11 následovně:
(11) Osoba povinná k dani se sídlem nebo místem podnikání v tuzemsku, která poskytuje služby s místem plnění v jiném členském státě podle § 9 odst. 1, se stává plátcem dnem poskytnutí těchto služeb, pokud povinnost přiznat a zaplatit daň vzniká příjemci služby.
Podle tohoto ustanovení se stáváte plátcem daně v tuzemsku i když k daňovým transakcím dojde na straně unijního odběratele.
Je to svým způsobem zjednodušení pro vás. Poskytujete služby s místem plnění v jiném členském státě, takže se na vás vztahují jejich předpisy o DPH. Takto nemusíte studovat lokální zákony o DPH, ani se v příslušném státě registrovat k dani, své daňové povinnosti hodíte na krk příjemci služby.
Pokud byste poskytoval své služby pouze osobám nepovinným k dani (nepodnikajícím občanům v ČR i v EU), tak by místo plnění zůstalo v tuzemsku a povinné plátcovství by vás postihlo až při překročení miliónového obratu.
Jestli to chápu správně, pak záleží na tom jestli jde o zboží či o službu? Podle §10h odst2 zákona o DPH to ale vypadá, že dodání kreseb - obrázků (pokud se data pošlou elektronicky) se považuje za elektronicky poskytovanou službu? Z toho by vyplývalo, že pokud je oběratel plátce DPH, vznikala by mi povinnost se k DPH zaregistrovat (při dodání výše zmíněných kreseb)? Pokud ale pošlu následně hotové kresby fyzicky poštou (nebo na CD?), pak se z nich stává zboží?
Honza
Shrňme si co víme
a) poskytovatel je čech neplátce DPH
b) příjemce je z EU plátce DPH
c) kresba ???? - o té nevíme nic
Kresba může být buď:
1. zbožím (fyzicky ošahatelný obrázek) § 13
2. služba (předání práva nakládat s obrázkem - elektronicky, na CD ... a příjemce může kresbu zasadit například na nějaký web či do reklamy atd.)
V obou případech nelze uplatnit § 10h neboť příjemce je plátce DPH ... takže škrtáme
Pokud dodáte zboží tak se plátcem stát nemusíte.
Pokud poskytnete službu tak se plátcem stáváte.
Tak si hlavně rozmyslete co poskytujete ... zda nějaké dílo, či právo dílo užít ... rozdíl je v tom, že dílo je dle kupní smlouvy (dle občanského či obchodní zákoníku) a právo dílo užít je dle licenční smlouvy (dle autorského zákona).
Dobrý den,
Mám problém s tím, že nevím jak předělat a vyfakturovat.
Můj problém je ten, že jsem se stal plátcem kvůli využití reklamy od Google tzv. Adsense.
Teprve minulý měsíc jsem zjistil, že jsem se měl přihlásit k DPH. Na FÚ mě zpětně zaregistrovali ke dni přijetí platby od Google - Leden 27.1. 2010.
V tuto chvíli mám opravit doklady, které jsem od té doby vystavoval a podat zpětné přiznání k dani za čtvrtletí.
Prý mám vystavit STORNO faktury a potom vytvořit faktury nové a na nových fakturách vyčíslit jaká částka a kdy byla uhrazena a kolik zbývá doplatit. Zbývat samozřejmě bude to DPH. Toto řešení se nelíbí klientům, protože by prý museli opravovat svá přiznání.
Můžete mi prosím poradit jestli vydat ty storno faktury nebo jestli se dá použít jiný postup, kdy budu moci vše co nejrychleji dát do kupy. Hlavně ať už to mám z krku.
To buďte rád, že víte komu jste co prodal ... jsou v zásadě dvě varianty:
a) buď to co naznačuje finanční úřad - vaši odběratelé nemusí měnit daňové přiznání k DPH neboť DPH si mohou odečíst i později (a to až po dobu 3 let).
b) DPH si přičíst ke svým nákladům a cenu na faktuře vzít jako cenu včetně DPH (tj. 120 %) a z ní vyčíslit DPH (20 %). Problém je ten, že tak jako tak musíte svým odběratelům poslat fakturu (daňový doklad) neboť to zákon vyžaduje a oni si s radostí to DPH odečtou ... takže na tom budete bitej jenom vy ...
Slovy ... doporučuji variantu a)
Děkuji za předchozí odpověď. Ještě mi vrtá hlavou otázka ohledně data vystavení atd.
Na FÚ mi řekli ať dám datum vystavení podle skutečnosti tzn. například dnes 15.6.2010 datum splatnosti třeba 30.6.2010 a datum uskutečnění zd. plnění ať dám shodné s datumem vystavení na té staré faktuře například 15.2.2010
Jenže jsem zjistil, že doba vystavení faktury nesmí být delší 14 dnů od uskutečnění zd. plnění. Tudíž si vůbec nejsem jistý a bojím se v budoucnu pokuty.
Co si o tom myslíte? Jsou moje obavy oprávněné nebo ne.
Dobrej den,
Taky přidán dotázek. Jsme SRO (nejsme plátci DPH) a nakupujeme z Anglie od plátce.
1) Pokud mi naúčtuje cenu za zboží + cenu za poštovné, stávám se plátcem ?
2) Pokud mi naúčtuje cenu za zboží + cenu za poštovné na faktuře označí jinak (obal, přirážka ... tedy něco co není službou), stávám se plátcem ?
Děkuji za odpověď
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 6. 2010 15:28
Dobrý den,
Zaměstnanec vytvoří mimo zaměstnání umělecké dílo, konkrétně kresby na zakázku, do země EU (Německo) pro plátce DPH. Dohodnutá cena je do 10000,- CZK, ale vyšší než 6000,- CZK. Vzniká mu tím povinnost přihlásit se kromě daně z příjmu i k DPH (t.j. stát se plátcem DPH)?
Dík za odpověď.
Honza